Scroll to top

Alegerea fonturilor în digital signage – cu cât mai puţine, cu atât mai bine


Digital Signage

Localizarea, dimensiunea display-ului, natura conţinutului sunt criterii importante, de bază, care pun „la încercare“ eficienţa unui panou publicitar digital. Însă deloc de neglijat este şi forma mesajelor, mai exact, tipul de font folosit.

Corpul de literă (fontul) contribuie enorm la claritatea informaţiei, ajută la transmiterea ei şi, în acelaşi timp, la percepţia ei într-un mod cât mai coerent şi mai uşor. Un corp de literă bine ales – culoare, dimensiune, design – îţi poate influenţa pozitiv starea. Aşa cum un corp de literă prost ales îngroapă mesajul, neatrăgând atenţia în nici un fel.

Există o serie de aspecte de luat în considerare în alegerea fontului:

  • dimensiunea;
  • stilul;
  • opţiunea pentru majuscule (litere mari) sau minuscule (litere mici);
  • spaţierea;
  • alinierea;
  • culorile;
  • contrastul dintre fonturi/ cuvinte şi fundal.

Par amănunte banale, însă, puse cap la cap, ajută la construirea unui design de succes. În privinţa fonturilor pentru panourile digitale outdoor, poziţionate în zone aflate la distanţă, cum ar fi marginea drumurilor, tendinţa este de a folosi fonturile „sans serif“ – Arial, Calibri, Futura, Garamond, Helvetica, Tahoma, Trajan, Verdana. De asemenea, un alt criteriu de avut în vedere în cazul acestor tipuri de panouri, plasate în aer liber, este grosimea fontului (literele subţiri fiind mai dificil de văzut de la distanţă).

De asemenea, este de evitat folosirea a mai mult de două fonturi pentru un singur mesaj. Percepţia este afectată, ochiul devenind confuz. Ideal este să se utilizeze un singur font, cu dimensiuni diferite, sau două, însă cât mai apropiate, din aceeaşi familie. Rezultatul va fi acurateţea esteticii şi vizualizarea clară. Se poate stabili şi o legătură între tipul de font şi viteza cu care trece maşina în zona respectivă (în principiu, cu cât viteza este mai mare, cu atât fontul este mai mare). În articolul „How to get the most out of digital roadside signage“, publicat pe digitalsignagetoday.com, găsiţi mai multe exemple cu acest subiect.

Cei de la Rise Vision oferă următoarele sugestii privind alegerea fontului în semnalizarea digitală (plecând de la ideea că un mesaj trebuie să fie cât mai lizibil):

  • fonturile mari sunt preferabile (chiar şi în semnalizarea digitală indoor; se ţine cont, şi în acest caz, de distanţa dintre privitor şi display);
  • respectarea regulii de 3X5 (3 linii de text, fiecare cu câte 5 cuvinte sau mai puţin, sau 5 linii de text cu 3 cuvinte sau mai puţin);
  • utilizarea fonturilor „sans serif“ (cele mai potrivite, şi de data asta, pentru „lectura“ de la distanţă; recomandările includ Helvetica, Arial, Verdana, Open Sans);
  • folosirea a două tipuri de fonturi sau mai puţin;
  • italizarea cuvintelor cât mai puţin posibil (cuvintele scrise italic se citesc greu de la distanţă; dacă se doreşte acest lucru, se vor scrie cursiv doar două cuvinte sau mai puţin).

Însă nu doar distanţa dintre privitor şi ecran contează, ci şi legătura dintre dimensiunea ecranului şi distanţa. Ce înseamnă asta? Stabilim în primul rând cât de mare va fi ecranul şi la ce distanţă de el se va afla audienţa. Dimensiunea display-ului ar trebui să fie direct legată de cât de departe te aştepţi să fie cei care îl privesc. Pagina ucview.com informează: „De exemplu, dacă privitorul se află la aproape 5 m distanţă, un ecran de 55 de inch ar trebui să fie dimensiunea minim recomandată. La (aproape) 2 m -32 inch, la 3 m – 43 inch, la 4 m – 48 inch, la 6 – 65 inch“.

În concluzie, mărimea şi tipul de font folosit sunt esenţiale pentru lizibilitatea conţinutului media din reţelele de digital signage. Există o mulţime de opţiuni, însă recomandarea specialiştilor în domeniu este păstrarea unei linii cât mai simple, pentru un afişaj de succes, uşor de citit.

Referinţe:
„Digital Signage Best Practices“ – www.risevision.com
„How to get the most out of digital roadside signage“ – www.digitalsignagetoday.com
„Picking Font Size For Digital Signage Layouts“ – www. ucview.com

Foto: pixabay.com