Mike Winkelmann, numele real al lui Beeple, a deschis o galerie de artă digitală pentru a-și expune lucrările și pentru a pune bazele unei comunități a creatorilor de artă digitală de tip NFT.
Cine este Beeple. Mike Winkelmann este un creator american de artă digitală, designer grafic și animator, cunoscut pentru vânzarea NFT-urilor. A devenit rapid unul dintre cei mai în vogă artiști ai zilelor noastre, după ce, în 2021, a vândut un NFT pentru uriașa sumă de 69,3 milioane de dolari. Lucrările lui reprezintă imagini ale viitorului, văzut din diverse perspective: amuzante, tulburătoare, șocante și adesea distopice.
De ce este relevantă tranzacția din 2021. Cazul lui Beeple este relevant pe de o parte pentru suma record cu care i-a fost vândut NFT-ul, pe de altă parte pentru că este prima tranzacție în care o casă de licitații (respectiv Christie’s) a vândut o operă digitală acceptând drept plată criptomonede.
Galeria de artă digitală Beeple. Recent, numele lui Beeple a revenit în atenția opiniei publice. Mike Winkelmann, impulsionat de succesul personal și de amploarea pe care o ia tehnologia digitală, inclusiv adaptată la arta digitală, a deschis cu puțin timp în urmă Studiourile Beeple, în Charleston, Carolina de Sud, cu o suprafață de 50.000 de metri pătrați, pentru a-și expune aici lucrările și pentru a construi și a promova, totodată, o comunitate de creatori de artă digitală de tip NFT.
Deschiderea Galeriei, marcată de alte nume mari din arta digitală. Evenimentul de deschidere al studiourilor Beeple a fost organizat în parteneriat cu casa de licitații de artă Christie’s, aceeași care s-a ocupat de celebra tranzacție din 2021. Pereții galeriei au fost tapetați cu lucrări de artă ale unor artiști NFT precum Fvckrender, XCopy, Pak, Victor Duarte, Refik Anadol și alții.
Care este viitorul tehnologiei NFT (non-fungible token)? Comparativ cu succesul din 2021, până la sfârșitul lunii noiembrie 2022, piața a scăzut cu 70% – o mare lovitură pentru mulți din industrie. Piețele de criptomonede și NFT prezintă însă potențial de redresare în 2023, un potențial pe care l-a intuit, se pare, și Beeple, prin faptul că a creat această galerie digitală. NFT-urile sunt în general create folosind același tip de programare utilizat pentru criptomonede. În termeni simpli, aceste active criptografice se bazează pe tehnologia blockchain. Ele nu pot fi schimbate sau tranzacționate în mod echivalent ca alte active criptografice (cum ar fi Bitcoin sau Ethereum). Lumea artei și a investițiilor în colecții este unul dintre domeniile în care acest tip de tehnologie a devenit extrem de populară.