Pentru a înţelege mai bine care este legătura dintre tehnologia blockchain şi digital signage, să vedem mai întâi ce înseamnă blockchain.
Dacă în 2009, când Satoshi Nakamoto a „inventat“ moneda virtuală bitcoin, termenul suna cel puţin ciudat, astăzi devenind un concept familiar, la fel se întâmplă acum şi cu blockchain. În cuvintele cele mai simple, tehnologia blockchain s-ar traduce prin bloc de date, iar creatorul este acelaşi Satoshi Nakamoto. Blockchain este prima aplicaţie a bitcoinului, iar scopul ei a fost să înregistreze şi prelucreze în siguranţă tranzacţiile bitcoin. Prezintă potenţialul de a transforma şi influenţa o varietate de industrii, inclusiv industria digital signage, deoarece permite tranzacţii rapide, sigure şi descentralizate.
De exemplu, la o conferinţă recentă despre inovarea şi francizarea restaurantelor, a existat o secţiune specială în care s-a vorbit despre ce este blockchain şi cum va influenţa industria restaurantelor. Din ce în ce mai mulţi oameni din lumea finanţelor intuiesc deja potenţialul acestei tehnologii. Există bănci internaţionale care au pus-o deja în practică, altele care o testează sau o au în vedere.
Ce este blockchain?
Este denumirea mai fancy pentru un „registru“ descentralizat, cu alte cuvinte, o bază de date care nu este centralizată într-un singur loc sau organizaţie, ci de mai multe calculatoare sau organizaţii. O dată de baze guvernată nu de unul, ci de mai mulţi actori. În mod obişnuit, blockchain a fost utilizat pentru criptomonede (un tip de monede digitale, virtuale, nebancare, folosite ca mijloc de plată), datorită exactităţii şi siguranţei cu care se pot face tranzacţiile, cu şanse reduse ca cineva să le falsifice. Dacă fiecare computer din reţeaua de blockchain are acces la aceeaşi înregistrare, orice modificare ar fi semnalizată pe loc. Tehnologia blockchain a început să câştige teren în faţa bitcoinului din mai multe motive: contracte inteligente, plăţi transfrontaliere, managementul identităţii.
Care este legătura dintre blockchain şi digital signage? Un astfel de „registru“ descentralizat poate influenţa digital signage în multe feluri. În primul rând, ajută la confirmarea impresiilor referitor la publicitatea prin digital signage. Compania VODXS, de exemplu, a creat un display pentru chiuveta din baie, care rulează reclame atunci când clientul se spală pe mâini. Se foloseşte de tehnologia blockchain pentru a confirma dacă persoana respectivă a văzut efectiv reclama. Cum se întâmplă concret acest lucru? Fiecare robinet VODX este conectat direct la blockchain şi, imediat ce este detectată prezenţa unei persoane, informaţia este integrată într-o tranzacţie şi transmisă mai departe, în reţea. Tehnologia blockchain încurajează creatorii de conţinut în cazul campaniilor de tip DOOH (digital out-of-home media) – userii pot crea conţinut DOOH, pe care îl stochează apoi în blockchain şi, indiferent de cum şi de către cine va fi folosit acest conţinut, vor fi plătiţi prin criptomonede. Mai mult, la nivelul consumatorilor, agenţii de publicitate DOOH îi pot stimula să fotografieze o reclamă şi să o share-uiască pe profilul personal din social media, în schimbul criptomonedelor, care pot fi „virate“ printr-o aplicaţie.
Tehnologia blockchain ia amploare pe zi ce trece, aşa că în viitor, modurile în care ea va fi folosită vor fi din ce în ce mai inventive şi, poate, mai neaşteptate.