Staţiile de autobuz – şi nu doar de autobuz, în general spaţiile alocate aşteptării mijloacelor de transport – sunt puncte ofertante de integrat tehnologia digital signage. Marile gări şi aeroporturi ale lumii au făcut-o deja, staţiile de autobuz de asemenea, iar acum, în contextul pandemiei, soluţiile de digital signage s-au adaptat cerinţelor vremurilor în moduri dintre cele mai inteligente.
Un district din Seul (Seongdong, Coreea de Sud) a transformat staţiile de autobuz în capsule de tranzit, cu pereţi transparenţi, din sticlă, dotate cu tot ce este necesar prevenirii infectării cu Covid-19. În total sunt zece astfel de capsule, iar cei care le-au construit spun că sunt sigure şi oferă protecţie călătorilor.

Staţie de autobuz din Seul
În afară de un mediu sigur, adăposturile sunt şi un spaţiu în care informaţia nu este neglijată, iar timpul de aşteptare al călătorilor valorificat. La intrare, este montat un dispozitiv cu senzori care ia temperatura. În cazul în care persoana respectivă este febrilă, intrarea este blocată. Interiorul este prevăzut cu lămpi UV de dezinfectare şi dispensere cu soluţie igienizantă pentru mâini.
Însă, exceptând aceste măsuri atât de necesare pentru un spaţiu închis, ceea ce atrage din perspectiva tehnologiei digital signage sunt display-urile instalate şi, prin intermediul lor, informaţiile la care au acces pasagerii. Prin urmare, pe unul dintre pereţii laterali, este montat un panou pe care rulează detalii privind mersul autobuzelor, modificări şi actualizări ale orarului, dar şi conţinut privind fluxul de trafic, în timp real, din zonele învecinate.
Din momentul în care au fost instalate, prin capsulele de tranzit din staţiile de autobuz au trecut, zilnic, în jur de 300-400 de persoane. În total, sunt zece adăposturi şi cel mai probabil numărul lor va creşte în viitorul apropiat. Dacă vă întrebaţi cât costă, preţul unei capsule este de aproximativ 84.000 de dolari. La prima vedere pare mult, însă, luând în calcul potenţialul pe care îl prezintă soluţiile de digital signage – faptul că display-urile pot rula conţinut diferit, personalizat, adaptat profilului clientului, statusului social, vârstei, profesiei etc – suma are şanse mari să fie recuperată într-un timp convenabil, prin parteneriate avantajoase cu branduri care văd şi cred în potenţialul tehnologiei.
Există şi dezavantaje? Mai mult ca sigur că există şi un punct vulnerabil: riscul ca aceste adăposturi să nu se aglomereze prea mult, dat fiind faptul că sunt amplasate în Coreea de Sud şi nu într-o zonă uitată de lume. Conţinutul media trebuie, de asemenea, să fie eficient şi să nu încurajeze staţionarea prea îndelungată în acelaşi loc. Iar informaţiile, să ajute în mod real călătorii.
Foto: Biroul districtului Seongdong-gu, Coreea de Sud