Scroll to top

Conţinut media de calitate prin digital signage: 7 paşi esenţiali


Digital Signage

„Conţinutul este rege“, el ne guvernează vieţile şi alegerile, ne ajută afacerile, mai mici sau mai mari. Auzim deseori aceste cuvinte atunci când ne digitalizăm bussiness-urile. Dar ce înseamnă un conţinut media de calitate sau un conţinut media relevant? Ce îi garantează succesul? Ca în cazul oricărui lucru creat, un rol important îl are feedback-ul. Dar asta nu e totul! Echipa NoviSign ne oferă un ghid prin care, pas cu pas, putem învăţa cum să inserăm un conţinut media de calitate pe display-urile amplasate în spaţii dintre cele mai diferite. Şi, mai ales, cum să îl „îmbrăcăm“ în haine cât mai atrăgătoare.

Pasul 1: Află cui te adresezi, cărei categorii de public!
Chiar dacă, în general, un produs are schiţat profilul unui anumit tip de consumatori, întotdeauna va exista şansa de a atrage categorii noi. Însă nu este uşor să cunoşti publicul majoritar. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este fixarea unor obiective pe o listă. Odată cu stabilirea lor, urmează instalarea ecranelor. Cum îţi propui să atragi atenţia plasând un display într-un anumit loc şi nu în altă parte? De ce crezi că aşezarea lui în zona caselor de marcat, de exemplu, îi sporeşte gradul de vizibilitate? Sunt întrebări al căror răspuns depinde de modul în care ne cunoaştem sau nu publicul avizat.

Pasul 2. Stabileşte tipul de conţinut media!
Odată ce ai schiţat obiectivele, începe un brainstorming pe tema tipurilor de conţinut media pe care vrei să îl încorporezi în reţeaua de digital signage. Acestea pot varia de la video-uri, imagini, slideshow-uri până la grafice şi afişarea pe burtieră (în partea de jos a ecranului) a preţurilor/ noutăţilor/ promoţiilor/ ofertelor/ informaţiilor de interes. Una dintre frumuseţile conceptului de digital signage constă în varietatea conţinutului care poate rula simultan în diferite zone ale display-ului.

Pasul 3. Conţinut relevant, design atrăgător
Simplitatea, iată cuvântul cheie bine de avut de vedere atunci când stabilim designul. Cu cât designul este mai greoi, mai încărcat, cu atât distrage atenţia. Display-urile, la rândul lor, pot fi poziţionate în zone diferite, însă, cu cât sunt mai multe, cu atât riscă să îşi scadă din eficienţă. Estetica display-urilor trebuie să se integreze într-o estetică a contextului.

Pasul 4. Conţinut media captivant: surse de inspiraţie
Să creezi un conţinut media captivant este destul de provocator – slide-uri atrăgătoare, imagini şi video-uri cât mai dinamice şi mai consistente. Echipa Novi Sign recomandă următoarele resurse: CANVA (pentru modele de template-uri şi grafică gratuite, care pot fi importante în conţinutul de digital signage), Google Slides (pentru modele de prezentări utile), YouTube (pentru video-uri gratuite), Unsplash (o platformă cu imagini gratuite care pot fi folosite de sine stătătoare sau pentru ilustrarea fundalului), adăugarea reţelelor de socializare – Twitter, Facebook, Instagram – în conţinutul media.

Pasul 5. Testarea: feedback-ul are un rol esenţial
Odată stabilit conţinutul şi rulat apoi pe display-uri, este important să testăm efectul pe care îl are asupra privitorilor. Atrage atenţia? Este interesant? Îţi influenţează starea, puterea de decizie, te ţine în locul respectiv, a adus ceva nou? Pe scurt, cum se modifică experienţa ta, în calitate de client/ consumator? Dacă nu atrage publicul, atunci display-urile vor rămâne în anonimat, vor trece neobservate.

Pasul 6. Îmbunătăţirea conţinutului: cum o facem
Când feedback-ul nu este pe măsura aşteptărilor, poate este nevoie să îmbunătăţim anumite funcţii sau aspecte: layout-ul, mărimea textului, culorile, calitatea imaginii, eliminarea unor informaţii irelevante sau care încarcă ceea ce rulează pe ecrane. Exploraţia redimensionarea conţinutului important, astfel încât ceea ce este de interes să devină mai confortabil de vizualizat. În cazul textului, de exemplu, asiguraţi-vă că titlurile sunt vizibile, iar subtitlurile scrise cu caractere mai mici.

Pasul 7. Repetiţia, mama învăţăturii
Publică noul conţinut şi testează-l iar! Este un proces consumator de timp, dar e o necesitate pentru a reuşi. Eficientizarea conţinutului nu se opreşte, îmbunătăţirea lui se face regulat, pentru că întotdeauna noutatea va ţine privitorii aproape şi le va stârni interesul.