Scroll to top

Cum creezi un display 3D imersiv


Digital Signage

Display-urile 3D imersive permit oamenilor să privească un ecran 3D fără a purta ochelari speciali. Este un nou tip de ecran LED, din ce în ce mai „curtat“ de industria digital signage. Comparativ cu ecranul LED tradiţional, experienţa vizuală este vizibil îmbunătăţită, depăşind limita funcţională de a folosi afişajul doar în scopuri publicitare. Prezenţa unui astfel de display dă viaţă, cu alte cuvinte, unui spaţiu multimedia în toată puterea cuvântului.

Principiile unui display 3D
Pentru a vedea care sunt principiile unui display 3D, este bine să înţelegem cum are loc percepţia 3D în creierul uman. După cum bine ştim, creierul nostru funcţionează ca un sistem centralizat extrem de complex. Şi tot ceea ce văd ochii este de fapt tridimensional. Mai mult de-atât, fiecare ochi percepe câte o imagine, această diferenţă subtilă fiind posibilă datorită distanţei mici dintre globii oculari. Tot ea (diferenţa subtilă dintre cele două imagini diferite) permite creierului să calculeze coordonatele spaţiale dintre obiecte. Putem „simţi“, de asemenea, distanţa şi dimensiunea obiectelor – detalii care ţin de sensul spaţiului 3D. Display-urile 3D obişnuite folosesc acest principiu al imaginilor diferite pentru ochiul stâng şi ochiul drept. De exemplu, în cazul unui film 3D, conţinutul vizual pentru ochiul stâng şi ochiul drept al privitorului este separat de ochelarii speciali. În felul acesta, cele două lentile pot obţine imaginile pentru ochiul stâng şi, respectiv, drept, şi apoi „prezenta“ creierului imaginea 3D.

Principalii factori pentru a realiza cu succes un LED 3D fără ochelari:

  1. Obiectul de referinţă – unul dintre secretele realizării cu succes a unui LED 3D fără ochelari constă în buna folosire a obiectului de referinţă. Ce presupune asta? Ecranul construieşte un efect 3D cu ajutorul distanţei, dimensiunii, umbrei şi a relaţiei de perspectivă cu obiectul de referinţă. Imaginea obişnuită se împarte în mai multe straturi prin linii albe, după care permitem părţii animate să „spargă“ aceste linii albe, acoperind astfel alte elemente de pe acele straturi, şi apoi, folosind paralaxa ochilor, se formează iluzia de 3D (paralaxa este unghiul dintre dreptele care unesc un punct depărtat cu extremităţile unei baze de observare).
  2. Ecranele LED curbate
    Cele mai recente ecrane 3D populare sunt curbate şi compuse din două feţe. Ecranul de afişare se pliază la 90 de grade folosind materiale video care se conformează cu principiul perspectivei. Ecranul din stânga afişează vizualizarea din stânga a imaginii, iar cel din dreapta vizualizarea principală a imaginii. Când privitorii stau în dreptul colţului, pot vedea partea laterală şi partea din faţă a obiectului în acelaşi timp, arătându-li-se astfel un efect 3D realist.
  3. Conţinut video creat special pentru efectul 3D
    Conţinutul este unul dintre detaliile-cheie dintr-o semnalizare digitală de succes. Pentru că efectul imaginii afişate pe un display joacă un rol esenţial în interacţiunea dintre privitori şi tehnologia digitală. Atunci când materialul video este customizat, special creat pentru LED-urile 3D fără ochelari, impactul vizual nu poate fi decât unul pozitiv.

Articole pe aceeaşi temă:
Display-ul LED 3D fără ochelari, pentru interior, cu funcţie interactivă
Display-urile 3D fără ochelari sau experienţă imersivă cu ochiul liber

Referinţă: rigardled.com – „How To Make Immersive 3D Visual Led Display“