Scroll to top

Cum pot fi readuse la viaţă librăriile prin digital signage


Digital Signage

Deşi, de ceva timp, tot felul de „experţi“ preconizează că, la un moment dat, cărţile în format fizic vor dispărea, realitatea ne arată că acest moment întârzie să apară. E-adevărat că pandemia a lovit destul de crunt în librării – industria cărţilor nu a fost singura afectată! -, însă, cu toate astea, cititorii îşi doresc să le păşească pragul şi să consulte live noile apariţii editoriale.

Cărţile sunt o experienţă în sine, mersul într-o librărie la fel. Încă nu suntem pregătiţi 100% să abandonăm ideea de text imprimat pe hârtie în favoarea ebook-urilor, audiobook-urilor & co. Cărţile, în format fizic, stau încă pe baricade, alături de varianta lor îmbrăcată în noua tehnologie. Cei de la NoviSign au pregătit un ghid de reinventare a librăriilor prin soluţii de digital signage.

Cum putem implementa soluţiile de digital signage într-o librărie?

Soluţiile de digital signage implementate în librării adaugă acestui spaţiu valoare şi, mai mult de-atât, pot aduce cărţile „la viaţă“ într-un mod captivant. Iată câteva idei prin care digital signage s-ar putea adapta în spaţiile din librării:

  • afişarea pe display-uri a unor mesaje prietenoase de întâmpinare;
  • rularea noutăţilor editoriale grupate pe teme de interes, edituri sau categorii de vârstă;
  • includerea, în prezentări video scurte, a titlurilor care urmează să apară;
  • inserarea de scurte biografii ale scriitorilor;
  • prezentarea programului librăriei cât mai vizibil şi a altor informaţii utile clienţilor;
  • afişarea cluburilor de carte din zona respectivă şi anunţarea temelor de discuţie.

Cititorii se împart în multe categorii şi o categorie bună dintre ei este interesată de noutăţi, oricare ar fi domeniul – ficţiune/ non ficţiune. Dacă o persoană nu ştie de un titlu nou apărut, nu îl va cumpăra. Editurile îşi promovează cărţile, în general, pe pagina de Facebook. Or nu toată lumea este familiarizată cu această reţea de socializare sau, dimpotrivă, sunt adepţi ai formulelor tradiţionale de aflare a noutăţilor. Oricât de restrânsă ar fi această categorie, ea nu trebuie neglijată. Folosind semnalizarea digitală, librăriile pot adăuga în conţinutul media de pe display-uri un scurt video şi o mini recenzie despre titlul respectiv sau o biografie video şi un interviu cu autorul cărţii. Sunt detalii care îmbunătăţesc experienţa clientului într-o librărie şi care pot duce, automat, la creşterea vânzărilor. Însă ideal este ca acest conţinut să fie şi cât mai targetat şi programat la ora potrivită, conform profilului cumpărătorilor.

Multe librării sau magazine cu cărţi sunt situate în mall-uri sau alte zone comerciale aglomerate şi, din păcate, cel mai adesea sunt ocolite. Oamenii aleg zonele de mâncare, film, haine, produse cosmetice. Printr-o reţea de digital signage pusă bine la punct, ele pot modifica rutina consumatorilor şi atrage clienţi noi. Afişând conţinutul media chiar şi după ora de închidere, şansele sunt cu atât mai mari de a atrage atenţia.