Scroll to top

Cum să creezi un videowall original


Digital Signage

Un videowall are, fără doar şi poate, un efect spectaculos asupra spaţiului în care este amplasat. Practic, poate schimba o încăpere, redimensionând-o din punct de vedere creativ, dându-i noi coordonate vizuale – cu alte cuvinte, prezenţa unui videowall nu va fi trecută niciodată cu vederea de către cei care intră în locul respectiv.

Cum realizăm însă un videowall original, în funcţie de numărul display-urilor şi de dimensiuni? Echipa NoviSign ne propune o serie de soluţii pentru mai multe modele – 2 X 2, 4 X 1, 3 X 3 sau 9 X 1, 6 X 1, dar şi pentru videowall-uri construite cu display-uri neconvenţionale. Ne-am oprit la două dintre ele.

Pentru modelul 2 X 2, este nevoie de 4 display-uri, aliniate pe două rânduri şi două coloane. În acest caz, dacă media player-ul cu android este de 4 K (3840 x 2160p), iar conţinutul video are tot o rezoluţie 4K, atunci, de vreme ce conţinutul va fi împărţit în 4 pătrate egale, fiecare dintre ele (adică fiecare display), va „primi“ 1/4 din această rezoluţie, adică 1920 x 1080p (full HD), ceea ce nu arată rău. În felul acesta (ca în matematică, axa x este orizontală şi merge de la stânga la dreapta, în timp ce axa y este verticală şi merge de sus în jos), pătratul „virtual“ de sus, stânga, are coordonatele de x1y1, cel din dreapta, sus, x2y1, cel din stânga, jos, x1y2, iar ultimul, din dreapta, jos, x2y2 (vezi imaginea de mai jos):

 

Videowall-uri construite cu display-uri neconvenţionale. Unele display-uri, cum ar fi display-urile LED personalizate, pot avea o rezoluţie care să nu fie standard, uneori chiar una destul de mică. Acest detaliu este relevant nu doar pentru videowall-uri, dar şi pentru situaţia în care se rulează conţinut pe un singur display TV. Imaginaţi-vă că aveţi un display LED de 640 X 200p, ceva asemănător cu imaginea de mai jos:

 

Nu e în mod sigur un format de 16:9 şi nici un media player cu android nu ar suporta o astfel de rezoluţie. Aşa că, dacă vei crea o reclamă care să ruleze pe un display LED de 640 X 200p, atunci, o reclamă compusă care e setată la dimensiunile custom de 640 X 200 pixeli sau un format de 16:5 – ei bine, nu va funcţiona cum trebuie în Android box, pentru că Android box nu ştie cum să o proceseze bine (de vreme ce nu suportă acest tip de rezoluţie). Care e abordarea corectă? Crearea unei reclame în formatul standard de 16:9 şi apoi plasarea conţinutului undeva în interiorul reclamei. Ar putea arăta aşa:

 

Asta presupune mai multe încercări (inclusiv soldate cu erori) pentru a afla care este secţiunea corectă, pe suprafaţa întreagă, care va apărea pe ecranul fizic. Pentru a scurta procesul, se poate pune o imagine pe suprafaţa respectivă, pentru a vedea exact cum se aşază, ce nu intră şi cât anume se încadrează în marginile de afişare ale display-ului de 640 X 200p. O imagine cu o grilă și numere, ca în exemplul de mai jos, permite să vă imaginaţi ce parte anume din suprafaţa întreagă rulează de fapt pe display-ul fizic.

 

În articolul How to create a unique video wall?, publicat pe novisign.com, găsiţi sugestii şi pentru alte modele de videowall-uri.