Scroll to top

CyberLink actualizează software-ul de recunoaștere facială, pentru detectarea măștilor


Digital Signage

Software-ul care identifică persoanele care nu poartă mască de protecţie într-un spaţiu public închis poate fi integrat în reţelele de digital signage şi nu numai. În felul acesta, riscul de răspândire a virusului ar putea fi redus. Chiar dacă noul software are intenţii bune, există totuşi un mic conflict între scop şi punerea în practică a ideii.

Purtarea măştilor este obligatorie în spaţiile publice închise, însă, din păcate, nu toată lumea respectă acest lucru. Exceptând situaţiile în care purtarea măştii nu este o obligativitate (un exemplu: persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare), a te proteja pe tine şi pe ceilalţi este o responsabilitate.

Cei de la CyberLink au venit cu o idee care sprijină lupta împotriva răspândirii noului coronavirus. Despre ce este vorba, mai exact? Au updatat software-ul de recunoaştere facială FaceMe şi l-au făcut capabil să detecteze dacă oamenii poartă sau nu mască. Măşti chirurgicale, măşti din pânză, din fibră, măşti de protecţie cu filtru N95 – toate pot fi identificate de „radarul“ FaceMe, conform unui comunicat emis de compania citată şi preluat de digitalsignagetoday.com.

Software-ul poate fi integrat în reţelele de digital signage, camerele de supraveghere, sistemele de la punctele de vânzare şi alte device-uri conectate. Poate, de asemenea, anunţa personalul dacă clienţii nu poartă masca de protecţie.

Oricât de bine ar suna ideea de a detecta persoanele care nu poartă mască de protecţie, când se află într-un spaţiu închis, nu poate fi neglijat un detaliu sensibil: conflictul dintre intenţiile bune ale tehnologiei (rolul software-ului este de a detecta persoanele care nu poartă mască şi de a le aminti să o poarte) şi dreptul de protejare a datelor personale. Desigur, acest conflict poate fi scuzat şi justificat de scop – împiedicarea răspândirii virusului -, dar la nivel subtil el există, deci nu poate fi negat.

CyberLink oferă, pe pagina lor oficială, următoarele informaţii legate de noile funcţii FaceMe:

  • detectarea măştii: tehnologia FaceMe® AI poate identifica persoanele care nu poartă o mască, acolo unde este cazul; funcția este atât de precisă încât poate detecta și dacă o mască nu acoperă în mod corespunzător nasul și gura cuiva (se trimite o notificare ori de câte ori cineva nu respectă aceste detalii);
  • recunoaşterea facială cu mască: algoritmul care oferă posibilitatea de a recunoaşte cu acurateţe identitatea unei persoane a fost actualizat, chiar dacă aceasta poartă mască (permite recunoaşterea biometrică fără a fi nevoie de contactul fizic);
  • integrarea camerei care testează temperatura corpului: măsurarea temperaturii, la intrarea într-un spaţiu, a devenit o practică larg răspândită şi acceptată; software-ul identifică indivizii cu şanse mari de febră şi trimite instant notificări, printr-un sistem de alertă.

În concluzie, software-ul lansat de CyberLink nu doar recunoaşte persoanele care nu poartă mască, ci le şi identifică. Felul în care va fi folosită tehnologia ţine de fiecare utilizator în parte, de responsabilitatea de a informa, cât mai realist, consumatorii.
Foto: www.cyberlink.com