Ce înseamnă un display, în termenii cei mai simpli? Într-un cuvânt, „ecran“: fie că se referă la laptop, smartphone, tabletă, calculator, TV. Este display-ul de consum, simplu, pe care îl avem cu toţii în casă. Există, însă, şi display-uri comerciale, iar cei care sunt familiarizaţi cu tehnologia digital signage probabil că ştiu care este diferenţa dintre acestea şi display-urile de consum. În cazul în care diferenţele nu sunt foarte clare, iată care sunt ele:
Display-urile de larg consum vs. display-urile comerciale
Diferenţa dintre display-urile de larg consum (cum ar fi cele de TV sau laptop) şi display-urile comerciale (cum ar fi, de exemplu, display-urile de digital signage montate pe perete) este una foarte importantă. Cu toate astea, există o concepţie greşită, des întâlnită, conform căreia între ele nu ar fi de fapt nici o deosebire, că sunt de fapt acelaşi lucru. Chiar dacă ambele tipuri de display-uri folosesc tehnologia LCD, modelele comerciale sunt create din componente comerciale, în sensul că pot fi în uz, în mod constant, până la 70.000 de ore, în vreme ce un televizor este creat din componente adresate consumatorilor, adică sunt proiectate pentru a fi folosite pentru mai puţine ore. În concluzie, modul în care un display este utilizat, expus, folosit diferă de la un tip la altul.

Display-uri comerciale amplasate în Farmacia Tei
Esenţial în digital signage: punerea în valoare a conţinutului
Pentru un ochi neexperimentat, un ecran LCD de uz familiar şi un ecran LCD de uz comercial ar putea arăta la fel, pornind de la raportul de aspect 16:9 până la marginile subţiri. Există însă câteva diferenţe-cheie în toată aparenţa asta. Un display comercial nu va avea butoane sau comenzi externe expuse în zone vizibile (ci plasate în spate). Nici măcar un buton de pornire. În cazul celor poziţionate în spaţii publice, se evită astfel alterarea nedorită a ecranului sau a conţinutului. Televiziunile comerciale vor avea întotdeauna, pe ecran, diferite soluţii de a controla conţinutul – e perfect pentru situaţia când eşti acasă şi nu ai telecomanda la îndemână, însă soluţia nu e potrivită şi unei aplicaţii comerciale. Televizoarele au logo-ul producătorului plasat într-un loc vizibil – e o formă pasivă de publicitatea acestor companii. O serie de furnizori de digital signage procedează la fel, mai ales dacă ştiu că ecranele sunt plasate în zone de trafic urban intens. Şi totuşi adevăratele display-uri de digital signage nu sunt „branduite“, deoarece scopul şi rolul lor de bază este punerea în valoare a conţinutului, şi nu a firmei care a produs display-ul.
Display-ul în raport cu timpul de folosire şi unghiul de vedere
Dacă luăm ca referinţă timpul, display-urile comerciale sunt folosite o perioadă mai lungă de timp comparativ cu cele TV. Câte ore ne uităm la televizor zilnic? O oră, două, trei? Depinde… Oricum ar fi, display-urile comerciale pot funcţiona 24/7 şi au o durată de viaţă de până la 70.000 de ore. Din acest motiv sunt create din componente de înaltă calitate. Un alt detaliu este unghiul de vedere: display-urile de consum nu necesită un unghi de vizionare foarte amplu sau foarte sofisticatavând în vedere că poziţia privitorului este cea din confortul canapelei. Oricât de performant ar părea ecranul televizorului de acasă, de luminos şi clar, îşi poate arăta limitele atunci când e folosit pentru aplicaţii comerciale. Pe scurt, display-urile de consum nu sunt fabricate pentru genul de utilizare pe care îl presupun aplicaţiile comerciale.
Par la fel, dar funcţionează DIFERIT
O altă diferenţă importantă între cele două tipuri de display-uri este că nu funcţionează la fel. Display-urile de consum au integrate un tuner TV, iar modelelemoderne pot avea funcţii avansate, cum ar fi Wi-Fi-ul (pentru streaming). Display-urile comerciale pot avea integrat un media player Android cu software specific de digital signage – de la funcţia de bază a sistemului autoconfigurabil până la funcţii mai sofisticate de reţea, ca zone media multiple, poate fi inclus orice într-un display, fără a-şi pierde din flexibilitate şi fără a fi condiţionat de format, landscapesau portret. Tot legat de funcţii, pe televizoare se poate face mirroring direct (imaginea de pe o tabletă, de exemplu, se poate vedea şi pe ecranul TV), în schimb,pe displayurile de digital signage este nevoie de acceptarea device-ului extern – face parte din ceea ce se numeşte securitate. În încheiere, beneficiile pe care display-urile comerciale le aduc unei afaceri sunt multiple. Display-urile de larg consum sunt minunate pentru spaţiul de acasă şi aici ar trebui să rămână.
Sursă: www.betensmart.com