Atunci când limităm consumul de energie, reducem în mod automat impactul asupra mediului. Cu cât trece mai mult timp fără a face o schimbare semnificativă din acest punct de vedere, cu atât mai mare devine amenințarea încălzirii globale și a modificărilor climatice asupra vieții noastre de zi cu zi.
Grija pentru mediul înconjurător face parte și din preocupările actuale ale dezvoltatorilor de soluții digitale. De exemplu, la ISE – cel mai mare târg de sisteme de integrare audio video din Europa – au avut loc conferințe cu subiectul măsurilor ce ar trebui luate pentru o lume mai puțin poluată, măsuri care vizează atât conținutul, cât și consumul propriu-zis al ecranelor digitale.
Ce s-ar putea face mai mult decât a integra mesaje tematice în conținutul media, mesaje care să încurajeze un comportament prietenos cu mediul și respectarea unor reguli concrete? Cu alte cuvinte, cum am putea face economie la curent, atunci când folosim în afacerea noastră afișajul electronic?
În articolul „Five ways to reduce energy consumption in digital signage“ publicat pe avinteractive.com, Jeff Hastings (CEO al BirghtSign) propune mai multe variante, printre care și:
- alegerea unor display-uri eficiente din punct de vedere energetic (comparați puterea de consum a diferitelor modele existente pe piață și căutați caracteristicile de economisire a energiei; tehnologia avansează, apar modele noi de la an la an, iar un consilier în digital signage ne va oferi sfaturile potrivite privind alegerea unui display eficient energetic);
- închiderea ecranelor atunci când nu este necesară folosirea lor (Germania și Spania sunt două țări care au impus ca afișajul să fie oprit între orele 22.00 și 6.00 dimineața, scopul fiind atât economisirea energiei, cât și luarea unor măsuri cât mai rapide pentru protejarea mediului; utilizarea unor senzori de prezență, care să detecteze utilizatorul/ consumatorul, ar putea permite activarea funcțiilor doar când o persoană dorește să folosească ecranul respectiv – sugestie fezabilă în cazul ecranelor cu comenzi tactile);
- gestionarea luminozității ecranului (ecranele cu control automat al luminozității își ajustează luminozitatea în funcție de diferitele ore și niveluri de lumină naturală, îmbunătățind confortul spectatorului și economisind energie; reducerea luminozității afișajului poate reduce astfel consumul de energie cu până la 20%).
Prin luarea unor măsuri simple, companiile mai mari sau mai mici pot face economii semnificative de costuri, luptând în același timp cu efectele schimbărilor climatice. Iată și alte sugestii de economisire a energiei, de inclus în conduita consumatorului chibzuit:
- folosirea contoarelor inteligente;
- utilizarea iluminatului eficient energetic (a becurilor LED);
- limitarea printurilor;
- folosirea rațională a sistemelor de climatizare (inclusiv curățarea ventilatoarelor, filtrelor și gurilor de aerisire, pentru a nu îngreuna procesul de funcționare);
- încurajarea angajaților de a închide calculatoarele în timpul nopții, și de a nu le lăsa în standy;
- scoaterea din priză a imprimantelor, încărcătoarelor și a altor echipamente de birou atunci când nu sunt folosite (chiar și o lumină intermitentă de pe un telefon sau televizor nefolosit consumă energie).
Foto: www.freepik.com