Deşi răspândirea şi suferinţa cauzată de noul coronavirus (COVID-19) au creat o criză la nivel mondial, iată o analiză uşor diferită a impactului pe care îl are asupra industriei OOH şi asupra tehnologiei digital signage. Analiza include şi o perspectivă pozitivă a fenomenului.
Una dintre veştile bune se referă la ISE 2020, cel mai mare târg dedicat tehnologiilor educaţionale şi sistemelor audio-video din lume, care a avut loc în Amsterdam, între 11 şi 14 februarie. Chiar dacă anul acesta Târgul a suferit o lovitură a ratei de participare, cei care au fost prezenţi la eveniment au subliniat că lucrurile s-au desfăşurat mult mai uşor decât s-au aşteptat, subliniind că motivul are legătură, în mare parte, cu numărul scăzut de participanţi.
Impactul coronavirusului asupra industriei OOH
Răspândirea noului coronavirus (COVID-19) a avut un impact semnificativ atât asupra Chinei, cât şi asupra restului lumii. Consecinţele negative vizează nu doar oamenii infectaţi, ci şi economia Chinei. Efectele se răsfrâng, implicit, şi în domeniul publicitar. Urmările se resimt şi în alte industrii, de la industria manufacturieră, până la industria advertising-ului, în mod special industria OOH (publicitatea în aer liber, cea care ajunge la consumatori în timp ce se află în afara casei lor). Atât timp cât accesul în spaţiile publice este restricţionat, iar carantina obligatorie, numărul consumatorilor scade drastic. În acest context, cel mai probabil, cea care va avea de câştigat va fi publicitatea online. Dacă oamenii vor petrece mai mult timp online, traficul creşte automat şi, implicit, promo-urile online. Va creşte şi mai mult în condiţiile în care răspândirea virusului va continua. Însă, la fel de probabil, furnizorii se vor confrunta cu o situaţie de criză atunci când livrările nu vor mai putea fi efectuate din cauza suprasolicitării sau, dimpotrivă, din cauza restricţiilor de trafic.
ISE 2020 a atras oamenii cu adevărat interesaţi de noutăţile tehnologice
ISE 2020 s-a încheiat pe 14 februarie şi, chiar dacă anul acesta au fost cu 30.000 de participanţi mai puţini comparativ cu anul trecut, există şi o parte bună a evenimentului. Numeroşi expozanţi au apreciat calitatea publicului, în sensul că persoanele care au venit la ISE 2020 au fost mai curând experţi şi oameni cu adevărat interesaţi de noutăţile din domeniul tehnologiilor educaţionale şi al sistemelor audio-video decât simpli curioşi. Cu alte cuvinte, oameni care şi-au dorit în mod real să participe la acest Târg. „Ediţia din 2020 ne-a demonstrat cât dedeterminaţi au fost participanţii să vină la eveniment. Mulţi dintre expozanţi şi-au depăşit targetul referitor la implicarea clienţilor şi atragerea de persoane interesate să cumpere un produs“, a declarat Mike Blackman, manager şi fondator ISE.
Publicitatea bazată pe localizare surprinde din nou!
Publicitatea bazată pe localizare este o formă de publicitate care integrează publicitatea mobilă cu serviciile bazate pe localizare. Tehnologia este utilizată pentru a identifica localizarea consumatorilor și pentru a oferi reclame specifice localizării pe dispozitivele lor mobile. Potenţialul mixării serviciilor de digital signage cu publicitatea bazată pe localizare este un subiect dezbătut în articolele de specialitate. Eficienţa advertising-ului OOH combinat cu telefonul mobilul s-a văzut şi prin campania Waze-McDonald’s, prin care panourile publicitare erau conectate la advertising-ul in-car. Un factor esenţial în genul acesta de campanii este modul în care oamenii răspund la reclamele OOH plasate în puncte cheie. Amplasarea precisă, conţinutul de calitate şi potenţialul de implicare în social media cresc şansele de a extinde audienţa. Ca o concluzie, publicul cel mai interesat s-a dovedit a fi generaţia tânără, dornică să împărtășească experiențe interesante, cum ar fi reclamele în aer liber creative pe social media. Un alt exemplu excelent este recenta campanie HBO pentru „Watchmen“, care a avut un impact considerabil până la premiera mini-seriei.
Proiectoare inteligente şi videowalluri inovatoare de la BenQ şi LG
BenQ, cunoscutul furnizor global de tehnologii și soluții de afişaj electronic, a prezentat în luna februarie un proiector foarte special. EW800ST este primul proiector smart din lume, conceput special pentru mediul afacerilor. Include funcţia screen-mirroring1, conexiune prin wireless şi o mulţime de aplicaţii incorporate. Produse inovatoare pentru serviciile de digital signage a adus şi compania LG: două modele de panouri în sistem videowall LCD de 55-inch cu o ramă de 0.44 mm. Modelul 55SVH7PF este livrat cu o cutie de alimentare externă cu surse de alimentare schimbabile, fapt care asigură o fiabilitate nonstop (fiecare cutie conţine patru surse de alimentare, însă este nevoie doar de trei pentru a funcţiona). În cazul în care o sursă de alimentare se va defecta, funcţionarea peretelui video nu va fi afectată.
Ce urmează? DSE bate la uşă
Digital Signage Expo are loc între 31 martie şi 3 aprilie, în Las Vegas, şi, pentru moment, nu au fost anunţate ştiri în legătură cu amânarea sau anularea evenimentului. Pagina oficială DSE (www.digitalsignageexpo.net) a creat o secţiune specială „Coronavirus Update“, cu informaţii la zi despre coronavirus. Digital Signage Expo acoperă toate aspectele legate de display-urile digitale şi interactive, de la concept şi design, până la conţinut şi analiză. Este singurul eveniment internaţional complet dedicat soluţiilor de digital signage şi, mai mult ca sigur, anul acesta va aduce o mulţime de noutăţi interesante.
1 Tehnologia screen mirroring permite conectarea prin wireless la un display, a laptopului, telefonului mobil, tabletei sau a unui media player, eliminând necesitatea cablurilor într-o sală de şedinţe.
Sursă: onsign.tv