Integrarea display-urilor, a afișajului electronic, în spațiile care țin de domeniul educației nu este un concept nou. Până acum au fost implementate soluții de digital signage puțin spus spectaculoase.
La Harvard Business School, de exemplu, cu aproximativ doi ani în urmă, s-a inaugurat sala Klarman Hall, a cărei vedetă este un ecran curbat de dimensiuni impresionante, la care profesorii universitari pot conecta cu ușurință dispozitive prin HDMI, în timp ce afișajul poate fi alimentat cu surse SDI.
Inovația tehnologică trebuie să facă parte din mediul educațional
Ceea ce este nou în însă în dinamica soluțiilor de digital signage și mediul educațional sunt numeroasele variante de spații în care pot fi integrate display-urile. În școli, licee, colegii sau universități, transmiterea rapidă a unui mesaj este cu atât mai importantă. Tehnologia, în acest context, are un rol esențial. Însăși amintita sală Klarman Hall a fost creată și gândită pentru a sublinia și susține inovația tehnologică.
Dacă, de obicei, anunțurile importante sunt afișate în zone specifice – cum ar fi intrarea în școală -, mai nou, ele pot fi integrate în mai multe tipuri de spații. Semnalizarea digitală permite acest lucru, amplasarea de display-uri în locuri ca: holuri, săli de cursuri, laboratoare, amfiteatre, săli de conferințe, săli de sport, auditorii, cantine și cafeterii. Aceste ecrane sunt folosite pentru a transmite mesaje importante atât pentru profesori, cât și pentru elevi, de la anunțuri prietenoase, de început de zi sau adaptate unor momente importante din an, până la alerte de urgență.
Prevenirea bullying-ului: exemple de campanie comunicată prin digital signage
Mai mult, campaniile de prevenire a bullying-ului pot fi mediatizate, la rândul lor, prin intermediul afișajului digital. Conform informațiilor oferite de „Salvați copiii“, România se situează pe locul 3 în Europa în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat acest fenomen. Prin bullying se înțelege, potrivit aceleiași surse, „atunci când o persoană sau un grup se comportă intenționat și repetat astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat“. În consecință, este important ca elevii/ copiii să știe cum să procedeze când trec prin astfel de situații, cum să se apere, cum să pună stop unor comportamente ce pot degenera ușor.
Trecerea de la proiectoare la afișajul digital
Revenind la mediile de implementare a semnalizării digitale în mediul educațional, conținutul rulat prin afișajul digital face și tranziția de la clasicele proiectoare. Se poate gestiona ușor, se poate actualiza și, de asemenea, îmbunătăți pe parcurs.
Soluții variate pentru o educație smart: displayuri standard, ecrane tactile interactive, videowall-uri, ecrane outdoor
Gestionarea și securitatea afișajelor digitale variază, dar există elemente comune care pot asigura buna funcționare a semnalizării. În mod obișnuit, utilizatorii care difuzează mesajele vor avea diferite permisiuni de acces la afișajul din întreaga școală, în funcție de nevoile și pozițiile lor. Administratorii vor avea cel mai larg acces, în timp ce educatorii pot avea acces doar la dispozitivele dintr-o anumită clasă. Din acest motiv, securizarea prin parolă este esențială pentru a evita ca aceste afișaje să fie sparte.
În ceea ce privește natura suportului media, acesta poate varia și el – de la displayuri standard, până la ecrane tactile interactive, videowall-uri sau ecrane outdoor, rezistente la intemperii. Afișajele digitale oferă școlilor opțiunea de a transmite mesaje în mod vizual și în timp real. Într-un context în care informațiile se mișcă rapid, o comunicare îmbunătățită face ca toată lumea să fie pe aceeași „pagină“ atunci când informația este vitală.