Scroll to top

Digital signage, viitorul retail-ului


Digital Signage

Tehnologia digitală este viitorul comerţului cu amănuntul pentru că graniţa dintre offline şi online se estompează din ce în ce mai mult. Se conturează un mediu care, prin colectarea feedback-urilor de la clienţii care vizitează un spaţiu comercial, prin analizarea şi procesarea lor, afişează mesaje targetate, adaptate nu doar momentului potrivit, cât şi publicului corespunzător.

Este evident că integrarea soluţiilor de digital signage joacă un rol tot mai important în acest domeniu. Consumatorii s-au adaptat la stilul de viaţă impus de pandemie, chiar dacă, în acelaşi timp, aşteaptă revenirea la normalitate. Însă contextul pandemic a sporit măsurile de siguranţă, capacitatea de a controla fluxul de clienţi (cu sensul de a gestiona, de exemplu, numărul de consumatori care intră şi ies dintr-un spaţiu, pentru a nu se crea aglomeraţie), dar a dus şi la creşterea masivă a comerţului oline. Odată cu acest fenomen, serviciile de livrare au luat amploare, pe de o parte, iar pe de altă parte, în anumite sectoare s-a înregistrat un salt al vânzărilor via online, dar şi în unităţile fizice (cum ar fi supermarketurile).

Unităţile fizice au fost obligate să caute moduri cât mai eficiente de a comunica clienţilor mesajele esenţiale, specifice contextului: purtarea măştii, igienizarea mâinilor, păstrarea distanţei, atenţionarea în cazul în care în interior capacitatea permisă de vizitatori este atinsă şi, nu în ultimul rând, anunţarea livratorilor că sunt gata comenzile. Cum pot fi comunicate toate acestea într-o manieră cât mai simplă şi mai safe, care să excludă contactul fizic? Semnalizarea digitală este soluţia. Folosind display-uri care să afişeze informaţiile de interes, plasate în puncte cheie, cât mai vizibile clienţilor, se elimină din start necesitatea unui angajat în plus care să facă acest „job“. Poziţionate indoor şi outdoor, display-urile au impact şi dau un plus de valoare timpului petrecut în aşteptarea comenzii. Folosind afişajul electronic amplasat strategic în magazine, informaţia ajunge nu numai la consumatori, ci şi la angajaţi.

Revenind însă la impactul pe care digital signage îl are asupra retail-ului şi la felul în care graniţa dintre offline şi online se estompează din ce în ce mai puternic, se va ajunge la un moment dat ca aproape orice afacere să adopte tehnologia digitală. Dacă la finalul anilor ’90 – începutul anilor 2000, companiile, mici sau mari, au început să îşi creeze pagini web pentru că „trebuia să o facă şi pe asta“, la fel se va ajunge şi în cazul tehnologiei digitale. La un moment dat, companiile vor integra soluţiile de digital signage în afacerea lor pentru că va fi o necesitate. Cu un sistem de semnalizare bine implementat, se poate crea conţinut specific, adaptat numărului de clienţi, orei de vizitare, intereselor acestora. Este exact ceea ce se întâmplă în comerţul online când, în funcţie de căutări şi interese, ţi se afişează conţinutul potrivit. Pentru această trecere din online în offline, specialiştii în digital signage au inventat termenul „phygital“/ „figital“ (de la fizic + digital). Cum e comerţul figital? Este practic o unitate fizică, un spaţiu concret, care, datorită unui sistem de semnalizare digital bine implementat, cu o strategie coerentă, permite să evalueze vizita clienţilor într-un spaţiu anume şi, în plus, să folosească aceste informaţii şi în canalul online. Cam aşa ar arăta, pe scurt, viitorul retail-ului.

Dar comerţul cu amănuntul nu este singurul domeniu în care sistemele digital signage își arată eficiența. Dacă doreşti să afli mai multe despre digital signage, despre cum poţi adapta tehnologia digitală la afacerea ta, oricare ar fi natura ei, te aşteaptă în showroom pentru o consultaţie gratuită.

Sursă: digitalsignagetoday.com
Foto: freepik.com