Scroll to top

Display-uri stretched, video wall-uri, ecrane LED – tot ce trebuie să ştii despre ele şi cum au fost integrate în magazinul Bebe Tei (mall Vitan)


Digital Signage

Recent, iTotem a finalizat unul dintre cele mai ample proiecte ale anului: implementarea de soluţii digitale în noul magazin Bebe Tei din București. Pentru realizarea lui, am lucrat îndeaproape cu designerul Corina Fraştelni, adaptând tehnologia digitală atât la arhitectura spațiului interior, cât şi pentru fiecare departament în parte.

Despre display-urile stretched, ecrane LED şi video wall-uri – de ce s-a mers pe aceste opţiuni, ce avantaje prezintă şi cum au fost customizate, citiţi, detaliat, în articolul de mai jos:

DISPLAY-URILE STRETCHED: tehnologia digitală reinventează spaţiile în care, înainte, nu s-ar fi putut imagina prezenţa unui display

Ce sunt display-urile stretched?
Display-urile streched sunt ecrane ultra-wide cu un raport de aspect de 32:9. Cunoscute şi ca afişaje de tip bară, ele vin într-o varietate de configuraţii, acceptând un număr de dimensiuni, luminozitate şi opţiuni de design. Sunt adoptate pe scară largă în soluţiile de semnalizare digitală şi în aplicaţiile de tip wayfinding, permiţând modele care economisesc spaţiul şi livrarea de conţinut panoramic. Cu alte cuvinte tehnologia stretched face posibil afişajul electronic în locuri în care, înainte, nu s-ar fi putut imagina prezenţa unui display.

Display-uri stretched

Display-uri stretched

Principalele avantaje ale display-urilor stretched sunt:

  • formatul ecranului (ultra wide, cu un raport de aspect de 32:9) acceptă prezentarea panoramică a conţinutului, ducând la posibilităţi de instalare creative şi cu impact;
  • vizibilitate crescută datorită capacităţii de instalare, cu faţa în jos (până la un unghi de 45°);
  • permit soluţii creative de design datorită compatibilităţii atât cu layoutul landscape, cât şi cu cel portret;
  • luminozitatea ridicată a ecranelor asigură vizibilitatea nu doar indoor, ci şi semi-outdoor;
  • se adaptează uşor la suprafeţe: pot fi fixate în zona rafturilor sau pe obiecte de mobilier, pe stâlpi (în mall-uri, de exemplu) ori suprafeţe metalice (în mijloacele de transport în comun);
  • conţinutul îi ajută pe consumatori să fie la curent cu ştirile de interes din domeniul respectiv (promoţii, oferte, informaţii, reclamă, ghidări).

În ce tipuri de spaţii se pretează display-urile stretched?
Display-urile de tip stretch fac parte din noua generaţie de afişaj electronic, fiind una dintre soluţiile de digital signage cel mai des folosite în domeniul retail. Însă aria de utilizare poate fi mult mai variată, dovedindu-şi astfel versatilitatea – display-urile stretched se pot regăsi ca alternativă de ghidare în locuri publice cum ar fi aeroporturile, staţiile, mijloacele de transport în comun, spitalele, hotelurile, locurile unde se desfăşoară diferite evenimente. Faptul că pot fi customizate în funcţie de cerinţele spaţiului, fără a compromite conţinutul sau calitatea ecranului, este unul dintre marile avantaje. Integrate, de exemplu, în zona rafturilor, într-un magazin, display-urile stretched atrag imediat atenţia prin luminozitate şi dinamismul imaginii. Pentru zona Derma Center din magazinul Bebe Tei (mall Vitan), iTotem a integrat 70 de display-uri streched, personalizate cu ramă albă şi realizate la o dimensiune specială. Este, fără doar şi poate, unul dintre cele mai mari proiecte de genul acesta din ţară, de remarcat fiind nu doar impactul vizual, ci şi cel de conţinut.

ECRANELE ŞI DISPLAY-URILE LED sau posibilitatea de a experimenta în scop comercial

Ecranele şi display-urile LED, la rândul lor, pot avea mai multe întrebuinţări în funcţie de natura proiectului şi de zona de amplasare. Se pretează atât la interior, cât şi la exterior, şi au acelaşi efect vizual fie că sunt integrate într-un magazin, club sau scenă. Rezoluţia (distanţa dintre LED-uri) şi mediul în care sunt folosite (indoor/ outdoor) fac, de obicei, diferenţa între preţuri. Date fiind provocările mediului exterior, tehnologia este automat mai avansată, prin urmare, bugetul alocat acestei investiţii va creşte – luminozitatea trebuie să fie la standarde înalte indiferent de capriciile vremii, rezistenţa display-urilor la fel.

Tehnologia LED şi display-urile LED
Din momentul în care a fost dezvoltat pentru uzul comercial practic, LED-ul a devenit o alternativă populară la becul tradiţional cu lumină incandescentă. În ziua de azi, tehnologia LED poate fi utilizată cu o diversitate de scopuri, oferind numeroase beneficii comparativ cu alte tehnologii pentru display-uri. Secretul constă în abilitatea de a asigura imagini ultra luminoase, de înaltă calitate, la o scară extrem de mare. Înţelegând cum funcţionează aceste diode emiţătoare de lumină (LED-ul), vom şti în ce investim când inserăm tehnologia în afacerea noastră. Aşadar, ce este tehnologia de afişare LED? Diodele emiţătoare de lumină (LED = light-emitting diodes) sunt dispozitive în stare solidă care folosesc semiconductori şi electroluminiscenţă pentru a crea lumină. Pe scurt, acesta este procesul prin care un material emite lumină atunci când trece curent electric prin el. În esenţă, LED-urile convertesc energia electrică direct în lumină, diferită de lumina incandescentă tradiţională, care foloseşte energia termică pentru a genera lumină (fapt care duce la o semnificativă risipă de energie prin pierderea căldurii). Prin comparaţie, tehnologia LED este numită şi „tehnologia cu lumină rece“, datorită cantităţii mai reduse de căldură dată de LED-uri şi faptului că nu risipesc energia sub formă de căldură care produce non-lumină. Dacă în trecut LED-urile cu lumină vizibilă erau de intensitate joasă şi limitate la roşu, astăzi ele acoperă întregul spectru de lumină, inclusiv roşu, oranj, galben, albastru şi alb. Ca urmare, pot fi folosite în numeroase scopuri, inclusiv în tehnologia pentru display-uri, a afişajului electronic, oferind acurateţe cromatică excepţională şi luminozitate de înaltă calitate chiar şi în spaţiile outdoor.

Ecranele LED

LED Display

Ecranele LED pot fi folosite cu o mulțime de scopuri:

  • rezoluția înaltă a display-urilor LED indoor permite utilizarea acestora în locuri care găzduiesc expoziții, conferințe, instalații inovatoare de marketing și evenimente corporate;
  • integrate în domeniul educației și corporativ, ecranele LED sunt un mod excelent de a furniza conținut de interes; conținutul poate consta în imagini, video, text, grafice cu date – prezentarea mesajelor într-o manieră profesională și modernă atrage audiența, asigură transparență, îmbunătățește procesul de comunicare și consolidează informațiile specifice.

Beneficii:

  • tehnologie modernă la prețuri decente: comparativ cu alte tipuri de display-uri, când ne referim la scară, ecranele LED oferă calitate la un preț mai mic; dacă avem în vedere opțiuni de display-uri pentru spații mari, LED-urile sunt de obicei alegerea cea mai bună, datorită calității rezoluției generale și a pixelilor raportați la inch, care vin la prețuri rezonabile pentru claritatea pe care-o asigură;
  • luminozitate și flexibilitate de aplicare; ecranele LED nu sunt afectate de lumina ambientală puternică; ca atare, se pretează la o serie de medii foarte luminoase, fie că e vorba de parcuri în aer liber sau sau spații indoor, unde excesul de lumină este filtrat de uși sau geamuri;
  • oferă posibilitatea de a experimenta în scop comercial; aproape că nu există limite când vine vorba de dimensiunea ecranelor LED – dacă vă permiteți, puteți maximiza dimensiunea ecranului atât de mult cât permite permite spațiul, fără a compromite calitatea imaginii. Însă aceasta vine la pachet cu necesitatea existenței unui conținut personalizat, pe măsura „puterii“ LED-ului. Imaginile devin spectaculoase atunci când locul de desfășurare este, la rândul lui, spectaculos.
LED Display

LED Display intrare magazin

Digital signage adoptă tehnologia display-urilor LED în mod masiv în ultima perioadă. Peste tot în lume ecranele LED sunt folosite pentru a afișa o gamă variată de conținut promoțional și comercial, oferind consumatorilor experiențe unice, fie că ecranele sunt plasate în mall-uri sau clădiri cu birouri. Referitor la proiectul implementat de iTotem în magazinul Bebe Tei (din mall Vitan), s-au folosit trei ecrane LED, amplasate în puncte-cheie din incintă. Fixate pe stâlpi cu latura de un metro, dimensiunea lor este de 3m/ 2 m. Efectul este, ca şi în cazul videowall-ului, de impact, datorită luminozităţii şi, mai ales, conţinutului afişat care atrage imediat atenţia.

VIDEO WALL-URILE: când spectacolul vizual se întâlneşte cu informaţia esenţială

Ce sunt video wall-urile?
Un video wall este o configuraţie de mai multe ecrane care, „legate“ împreună, creează un singur display de dimensiuni mai mari. Majoritatea instalațiilor de tip video wall sunt create din LED-uri, din următoarele motive: luminozitate înaltă, flexibilitate în proiectare (ecrane curbate pentru suprafețe tip coloană), lipsa „lipiturilor“ după configurarea ecranelor. Însă tehnologiile obișnuite de afișare utilizate includ şi LCD-uri, plăci cu direct LED, display-uri cu retroproiecţie şi laser. Video wall-urile pot fi simple sau complexe, depinde de scopul pentru care sunt folosite; printre domeniile în care pot fi integrate se numără: corporaţii, spitale, farmacii, magazine mici sau mari, mall-uri, birouri guvernamentale, şcoli, restaurante, cazinouri, recepţii de hoteluri, aeroporturi etc.

Video wall

Video wall

Cum funcţionează un video wall şi care sunt principalele avantaje?
Un video wall funcţionează folosind un tip specific de hardware setat să redea conţinutul fără întrerupere. Un video wall necesită, de asemenea, şi un software pentru a planifica şi configura conţinutul. În ceea ce priveşte video wall-ul din Bebe Tei (mall Vitan), iTotem a optat pentru o configurare de 4 display-uri (49 de inch) şi un video wall controller – un dispozitiv extern care primeşte imaginea şi o redă pe fiecare ecran, avantajul lui fiind că asigură o rezoluţie mai bună decât soluţia daisy chain. În mare, beneficiile unui video wall sunt:

  • captează atenţia (dimensiunea mare le face să fie greu de ignorat de către cei care trec pe lângă un video wall, prin urmare, este un instrument excelent de comunicare şi un suport creativ pentru implementarea campaniilor de marketing digital);
  • informaţiile afişate ajută la economisirea timpului (spitalele pot afişa serviciile pe care le pot oferi online, mall-urile pot afişa hărţi pentru orientarea clienţilor, parcurile şi stadioanele pot prezenta informaţii utile legate de incintă, de genul FAQ – în concluzie, nu mai e nevoie să întrebăm în stânga şi-n dreapta, în condiţiile în care avem afişate informaţiile de bază pe video wall-uri);
  • redarea simultană a mai multor informaţii (un video wall alimentat de un software de gestionare a conţinutului este creat astfel încât să afişeze simultan diferite tipuri de mesaje – oferte, promoţii, evenimente locale/ din zonă, ştiri esenţiale, reacţii din social media – depinde cum îşi organizează fiecare conţinutul);
  • creşterea vânzărilor (conform specialiştilor, vânzările cresc cu un procent de 30% datorită utilizării video wall-urilor; când o campanie de discount-uri devine vizibilă, prin intermediul afişajului electronic la dimensiuni mari, şansele de achiziţionare cresc în mod automat);
  • consumatorii preferă acest tip de prezentare (în urma analizelor de piaţă efectuate, odată cu luarea în amploare a tehnologiei digital signage, 40% dintre consumatori au tendinţa să aleagă un magazin cu afişaj electronic decât unul fără).

La achiziționarea unui video wall, este bine să avem în vedere, printre altele:

  • locul exact unde urmează să fie amplasat și, eventual, colaborarea cu un specialist în design interior; fixarea lui va trebui să țină cont nu doar de arhitectura încăperii, ci și de gradul de vizibilitate;
  • tipurile display-urilor folosite – în joc nu e doar calitatea ecranelor, ci și dimensiunea lor (un video wall dintr-un spațiu mai mare presupune displayuri mai mari, iar cele din spații mai mici, displayuri mai mici);
  • siguranța – siguranța unui video wall se referă la cât de bine este fixat astfel încât să nu poată fi deteriorat/ vandalizat;
  • și, nu în ultimul rând, realizarea unei statistici privind reacția privitorilor – interacțiunea cu ecranul, disponibilitatea de a urmări conținutul și de a acționa conform lui (când, de exemplu, sunt afișate promoții sau campanii pentru anumite produse), reprezintă un indicator de încredere referitor la eficacitatea investiției.

Prezentare video


Îţi doreşti să integrezi display-uri, ecrane LED sau video wall-uri în magazinul tău? Contactează-ne sau vino în showroom pentru o consultanţă gratuită şi pentru a vorbi mai multe despre digital signage, despre soluţiile potrivite business-ului pe care îl deții și îți dorești să-l dezvolți.