Ecranele LCD transparente oferă comunicării prin imagini o abordare futuristă, afişând informaţiile pe un fundal clar, astfel încât tot ce se află în spatele acestuia să rămână vizibil.
Folosite până acum la scară mai mică (şi destul de des) – pe uşile frigiderelor din magazinele alimentare sau pe cutiile de produs pentru device-uri electronice – display-urile transparente încep să fie prezente în industrii din ce în ce mai diferite (de la magazine cu bijuterii sau haine, până la muzee şi expoziţii şi evenimente comerciale). Comparativ cu ecranele standard, prezintă un conţinut care descrie un produs, într-o manieră mai soft, mai puţin agresivă. În esenţă, este vorba de impactul vizual pe care îl au din punct de vedere estetic.
Cum ajută, concret, acest tip de ecrane o afacere să crească şi cum îmbunătăţesc experienţa clienţilor?
Tehnologia LCD şi ecranele transparente
Tehnologia LCD foloseşte milioane de pixeli mici pentru a crea imagini extrem de clare. Pentru ca această tehnologie să poată funcţiona, este nevoie de o sursă de lumină. TV-urile şi laptopurile sunt luminate din interior. Luminând pixelii, putem vedea imaginile. Ecranul standard este suficient de gros încât să nu se poată vedea prin el. Şi în cazul ecranelor transparente trebuie să existe o sursă de lumină. La display-urile dintr-un magazin, lumina vine de fapt din iluminarea fundalului din interiorul carcasei.

Sursă foto: LG Business Solutions USA
Unde pot fi folosite ecranele LCD transparente?
În principiu nu există restricţii în privinţa locului şi a modului de folosire a acestor ecrane. Atât timp cât există o sursă de lumină, tehnologia funcţionează oriunde, punând în valoare un conţinut dinamic şi antrenant. Mulţi comercianţi, în special în cadrul unor evenimente tematice, folosesc vitrinele digitale, prevăzute cu un panou frontal cu ecrane LCD translucide. Iluminarea fundalului din interiorul carcasei permite afişarea imaginilor – statice, dinamice, videoclipuri etc.
Vitrinele frigorifice din magazinele alimentare pot deveni instrumente cool de marketing prin folosirea ecranelor transparente – rulează informaţii despre produs, preţ, nutriţie sau clipuri demonstrative cu recomandări de reţete, folosind produsele din portofoliu. În restaurante, de exemplu, ecranele LCD transparente pot fi încorporate la ghişeele self-service, oferind informaţii şi afişând preţurile preparatelor din meniu, sau plasate pe ferestrele restaurantului, prezentând ofertele săptămânii (prin estetică şi conţinut, atrag atenţia trecătorilor). De asemenea, aceste ecrane se pretează şi la mall-uri, magazine cu bijuterii, produse cosmetice, muzee, publicitatea stradală etc.
În concluzie, ecranele LCD transparente oferă un mod inovator de a promova un produs şi de a atrage atenţia clienţilor.