Scroll to top

Ecranele tactile: 3 provocări de luat în calcul


Digital Signage

Interacţiune în condiţii de maximă siguranţă – iată marea provocare a ecranelor tactile. Ne referim, desigur, la cele integrate într-un sistem de digital signage.

Ecranele tactile fac parte din viaţa noastră de zi cu zi – de la smartphone-uri şi tablete, până la bancomate, automate de bilete sau hărţi digitale amplasate în mall-uri, aeroporturi şi alte spaţii publice. Acest tip de interacţiune a pătruns atât de adânc în obiceiurile noastre cotidiene, încât ne aşteptăm ca orice display pe care îl vedem să funcţioneze la fel, să „reacţioneze“ când îl atingem.
Şi totuşi, chiar dacă se află peste tot, ecranele tactile ridică numeroase provocări, cu atât mai mult cu cât procesul de interacţiune presupune atingerea fizică a suprafeţei electronice. Iar contextul actual, reconfigurat de experienţa pandemiei, este unul dintre obstacole.

Provocările legate de mediu
Când un ecran digital este creat pentru spaţiul exterior, provocările sunt date de capriciile vremii (expunerea la soarele puternic, contactul cu gerul, cu picăturile de apă, cu diversele particule purtate de vânt) şi de faptul că sunt mai expuse riscurilor de genul actelor de vandalism. Prin urmare, este nevoie în mod automat de o sticlă mai rezistentă, mai groasă; or sticla mai groasă ar putea fi o problemă de receptivitate când se folosesc panouri tactile capacitive convenţionale. Un alt aspect de luat în considerare este puterea ecranelor tactile de a fi funcţionale şi în cazul în care utilizatorii poartă mănuşi.

Provocările legate de igienizare şi curăţare
Despre igienizarea ecranelor tactile, puteţi citi aici un articol complex, cu soluţii concrete pentru curăţarea acestor tipuri de display-uri. Într-o lume (post)pandemică, orice suprafaţă atinsă de mai multe persoane poate fi o problemă – de unde şi provocarea furnizorilor de display-uri tactile: aceea de a se asigura că oamenii vor continua să interacţioneze cu o suprafaţă electronică în condiţii de maximă siguranţă. În consecinţă, este nevoie ca ecranul să fie complet plat, fără zone „denivelate“, pentru a împiedica depunerea murdăriei şi a prafului. Soluţiile de curăţare trebuie alese cu atenţie de la bun început, iar ecranul să permită, de asemenea, şi interacţiunea cu mâini înmănuşate.

Provocări legate de numărul utilizatorilor
Care este numărul de utilizatori care vor folosi ecranul tactil, în cazul în care intenţionezi să incluzi display-urile digitale în afacerea ta? Iată o altă provocare! Este un detaliu demn de luat în considerare de la bun început, deoarece instalarea retroactivă a unei suprapuneri multi-touch ar putea să nu funcţioneze pe anumite tipuri de afişaj electronic. În concluzie, se impune o abordare holistică – senzorul tactil, display-ul, panoul, forma, materialele, spaţiul amplasării, funcţionalitatea dispozitivului, toate să fie privite ca un tot unitar din prima fază a proiectului.