Ce presupune „experiența imersivă“? Deși cuvântul „imersiv“ nu se regăsește în Dicționarul limbii române, îl auzim în diverse contexte care au legătură cu tehnologia digitală. O experiență imersivă presupune, plecând de la „imersiune“ = scufundare, un mod de a ne transpune în altă lume/ altă realitate, într-un cadru virtual.
Se poate crea senzația de imponderabilitate, plutire ori zbor sau, dimpotrivă, de atingere fizică (cum este tehnologia haptică), se poate interacționa sau doar trăi puternic o anumită stare. Realitatea virtuală și realitatea augmentată stimulează nu doar văzul, ci și auzul sau simțul tactil, mirosul, gustul. Care este însă legătura dintre experiența imersivă și digital signage?
Să luăm un exemplu: ZeroSpace din New York. Este un spațiu de divertisment de 25000 de metri pătrați, cu o colecție de instalații realizate la scară largă, care includ lasere, mapare video (combină proiecția imaginilor pe diferite obiecte/ clădiri cu magia iluziei optice), spectacole în cupole geodezice, LED-uri programabile și suprafețe interactive. „Credem că arta, tehnologia și muzica se pot uni pentru a oferi experiențe transcendentale oamenilor. ZeroSpace este un spațiu creat fix cu acest scop. Suntem în același timp spectacol de teatru imersiv, muzeu și sală de evenimente, gândite toate pentru a suprinde, pentru a ne conecta și a ne satisface curiozitatea“ – se (auto)prezintă ZeroSpace pe pagina oficială. Genul acesta de experiență ia amploare nu doar în spațiile de artă neconvențională, ci și în muzeele tradiționale, mediul academic (educațional) sau chiar biblioteci (cum e cazul bibliotecii Universității Virginia Tech, care a creat o replică virtuală a tunelurilor de după primul Război mondial).

LED-uri cu vizualizare directă pentru experiența imersivă
LED-uri cu vizualizare directă pentru experiența imersivă
Date fiind îmbunătățirile aduse tehnologiei display-urilor și capacitățile uimitoare ale creatorilor de conținut, experiența imersivă prin intermediul LED-urilor cu vizualizare directă este pe un trend ascendent. Folosirea lor începe să nu aibă limite și să se preteze la ideile dintre cele mai inovatoare. Display-urile LED au acum „misiunea“ de a asigura experiențe captivante și memorabile doritorilor de trăiri imersive. Asta se datorează mai multor factori: flexibilitatea design-ului, scalabilitatea (capacitatea de a suporta corect un volum mai mare de încărcare), tehnologie perfecționată (în special prin densitatea pixelilor), software de control avansat, procesarea mai sofisticată și, din nou, super talentul creatorilor de conținut.
Marile corporații ale lumii includ LED-urile în imaginea de brand
Corporațiile pot crea, la rândul lor, experiențe imersive prin LED-uri în multe feluri. Un exemplu este video wall-ul gigant din lobby-ul clădirii zgârie-nori din Salesforce East (San Francisco). Are aproape 7 milioane de pixeli și o rezoluție de 1.960X3.480, și se vede atât din interiorul clădirii, cât și din exterior (datorită geamurilor perfect transparente). Cu un conținut potrivit, un astfel de video wall atrage spectatorul într-o lume digitală fascinantă, care stimulează creativitatea și imaginația. Genul acesta de experiență imersivă este deja pus în practică de mari companii ale lumii și spre ea se îndreaptă și afacerile din retail.
Referințe: digitalsignagetoday.com, zerospace.co, snadisplays.com
Foto: zerospace.ro/ snasdisplays.com