Scroll to top

Imersiune în lumea artei, printr-o spectaculoasă expoziție digitală


Digital Signage

Pasionații de artă nu trebuie să mai călătorească în muzeele lumii pentru a vedea tablouri de Monet, Renoir, Chagal, Matisse sau Pissarro. În Atelier des Lumières/ Studioul luminilor, din Paris, tehnologia digitală a dus arta la un alt nivel, astfel că privitul unei picturi devine o experiență ultra-vizuală.

Intitulată „Monet, Renoir… Chagal, călătorii în Mediterană“, expoziția digitală găzduită de Studioul luminilor (str. Saint-Maur 38), este deschisă până pe 3 ianuarie 2021 și aduce în prim plan, într-un format spectaculos, peste 500 de tablouri ale unor pictori celebri, tablouri răspândite la ora actuală în muzeele lumii sau în colecții private.

Expoziția nu este prima de genul acesta. În 2018, Studioul și-a deschis porțile cu prezentarea unor lucrări, în același format digital, semnate de Gustav Klimt și Friedensreich Hundertwaser. De mare impact vizual au fost și tablourile lui Van Gogh, „expuse“ tot digital (expoziție care a ținut până la începutul lui 2020), invadând prin dimensiune și culori explozive întreg spațiul.

Expozitie digitala

© Culturespaces / D. Chauvet-Roldan © Adagp, Paris, 2019

Revenind la „Monet, Renoir… Chagal, călătorii în Mediterană“, această creație vizuală și muzicală (este însoțită de fundal sonor) a fost gândită de Gianfranco Iannuzzi, Massimiliano Siccardi și Renato Gatto și produsă de Culturespaces. Picturile se pot vedea nu doar pe pereții cu o înălțime de 10 metri, ci și pe sol sau tavan: culorile vii și puternice inundă spațiul, operele prind viață, se recompun tușă cu tușă, linie cu linie, dând iluzia unei sclipiri a mării și a unui soare strălucitor. Conceptul reflectă, cu alte cuvinte, tematica lucrărilor: cum este redată influența mediterană în tablourile pictorilor amintiți – Renoir, Monet, Pissarro, Matisse, Signac, Derain, Vlaminck, Dufy, Chagall…

Iată cum tehnologia digitală creează punți între epoci și adaugă dinamism experienței vizuale clasice. Mai mult de-atât, potențează emoțiile și trăirile în fața unei picturi, dat fiind formatul. Și, nu în ultimul rând, are meritul de a spori audiența, de a deschide gustul pentru frumos și generațiilor noi de privitori.

Pentru a vă face o idee despre conceptul expoziției, intrați pe site-ul oficial al Studioului.