Scroll to top

Impactul semnalizării digitale în domeniul farmaceutic: studii de caz și procente


Digital Signage

Produsele din portofoliul unei farmacii, dar și noutățile, promoțiile sau campaniile de marketing pot fi evidențiate într-un mod eficient prin intermediul semnalizării digitale, al afișajului electronic expus în zone de impact vizual. Atât timp cât un produs nu este vizibil, „scos în față“, există riscul de a rămâne necunoscut publicului.

Revenind la punctele de impact din interiorul unei farmacii, în afară de zona caselor de marcat, un alt spațiu ofertant este cel din vecinătatea geamurilor/ vitrinelor.

Display-uri la casele de marcat + display-uri în zona geamurilor = SUCCES în vânzări. Mai mult, îmbinarea celor două puncte de expunere a conținutului/promovare a produsului duce la rezultate promițătoare privind rata de creștere a vânzărilor. Cum arată în procente această realitate? Conform studiului٭ realizat de Futuramedia și Scala – două nume de referință în industria digital signage – combinarea promovării de la punctul de vânzare (casele de marcat din farmacie) cu cea orientată spre stradă (geamuri/ vitrine) duce la un puternic impact asupra vânzărilor. Vânzarea produsului afișat crește cu 77%, în timp ce farmaciile care utilizează afișajul electronic doar la casele de marcat obțin o creștere de 64% și aproape de 50% față de cele care folosesc doar ecrane poziționate la geamuri/ vitrine. În concluzie, soluția ideală este existența display-urilor în cele două puncte importante – atât la casele de marcat, cât și la intrarea în farmacie. Pe măsură ce rezultatele au început să apară, în urma implementării soluțiilor de digital signage, din ce în ce mai multe farmacii au apelat la comunicarea prin afișajul electronic; au făcut-o pentru a sprijini brandul, pentru a spori vizibilitatea produselor din portofoliu și pentru a redirecționa traficul din afara spațiului spre interior (prin display-urile orientate în zona geamurilor/ vitrinelor).

Parteneriatele de promovare cu brandurile din portofoliu, o (altă) sursă de venit pentru farmacii. Datele relevante privind avantajul implementării soluțiilor de digital signage nu se opresc aici. Un alt beneficiu major adus farmaciilor (și nu doar farmaciilor!) constă în reducerea cheltuielilor cu publicitatea de tip print. Dispare investiția în suportul de hârtie și în personalul dedicat, însă, mai mult de-atât, mesajul publicitar poate fi schimbat în timp real în toate locațiile lanțului de farmacii. Alt plus major vine și din posibilitatea de a încheia parteneriate de promovare cu brand-urile din portofoliu, comercializate în locul respectiv. Într-un articol٭٭ publicat pe cheminstanddruggist.co.uk, Mahyar Nickkho-Amiry, director operațional al Dears Pharmacy (Scoția), apreciază diferența pe care ecranele digitale au făcut-o în veniturile farmaciei, de când au fost instalate. „În 15 luni de la instalarea lor, (…) veniturile din serviciile private, au crescut practic de la nimic la un număr cu șase cifre“, spune el, făcând referire la parteneriatele încheiate cu branduri diferite de medicamente sau produse din domeniu, parteneriate inexistente până în momentul instalării display-urilor. Participanții la studiul publicat pe pagina citată încurajează implementarea soluțiilor de digital signage în farmacii și oferă soluții privind amplasarea display-urilor – în spațiul de așteptare, în interior, dar și în zona geamurilor -, dar și a conținutului afișat – noutăți, mesaje de interes, feedback-uri privind produsele, sfaturi de la specialiști, informații autorizate legate de vaccinuri etc.

Referințe:
٭„Futuramedia and Scala drive French pharmacy sales with digital signage“ – scala.com
٭٭„How we made digital advertising pay in our pharmacies“ – chemistanddruggist.co.uk

Foto: Eficientizarea spațiului de reclamă în Farmacia Tei