Scroll to top

Integrarea IoT în Digital Signage: noua tendinţă în semnalizarea digitală


Digital Signage

Asimilarea altor tehnologii de către digital signage face parte din versatilul process de adaptare la noile tendinţe, dar şi o dovadă de dinamism intuitiv. Includerea IoT, în cazul de faţă, a fost unul dintre subiectele discutate şi la ISE, anul acesta.

Semnalizarea digitală are puterea de a transforma, pe de o parte, modul în care oamenii fac cumpărături şi, pe de altă parte, poate îmbunătăţi felul în care marile companii îşi vând produsele. Pentru a eficientiza marketingul digital şi a-l face cât mai atrăgător/convingător este nevoie de un permanent update. Cu alte cuvinte, pentru a răspunde aşteptărilor tot mai mari ale clienţilor, semnalizarea digitală devine din ce în ce mai sofisticată, iar integrarea altor tehnologii este una dintre caracteristicile esenţiale.

Să luăm exemplul interactivităţii, din ce în ce mai prezentă în soluţiile de digital signage. Interactivitatea presupune contactul direct cu utilizatorul, implicarea lui în, să-i spunem, procesul de comunicare. Prin interactivitate clientul primeşte o informaţie în plus, participând el însuşi, fiind inclus, în aceste etape ale obţinerii informaţiei. Interactivitatea mizează pe factorul participativ, dar şi pe cel al cunoaşterii (dorinţa de a afla mai multe) sau al entertainmentului (în cazul jocurilor).

O referinţă concretă de integrare cu succes a interactivităţii în digital signage sunt dispozitivele de citire a ingredientelor. Poziţionate direct la raft, în contextul produselor de interes, acestea îi ajută pe consumatori să afle toate informaţiile despre produse, ingrediente folosite, dar şi despre companie sau portofoliul deţinut. Accesul la informaţii are loc uşor, prin simpla scanare a codului QR.

Puterea nevăzută a computerelor. Toată această îmbinare şi comunicare între tehnologii presupune şi o „muncă“ invizibilă, cea care nu se vede, dar care face posibilă rularea conţinutului, gestionarea lui, „muncă“ fără de care display-urile ar fi simple ecrane. Este vorba de computere. Aşadar, includerea interactivităţii (şi nu numai) în digital signage presupune computere puternice, discrete, încorporate, care să poată fi gestionate de la distanţă. Trebuie să fie capabile să livreze date pentru procesare, în diferite locuri, de la distanţă. Marele challenge al datelor, în ziua de azi, este dat de diversitate, nu neapărat de viteza rulării sau volumul lor. Revenind la gestionarea de la distanţă a mai multor dispozitive conectate în reţea şi procesarea acestor date, ajungem la IoT.

Ce este IoT? Internet of Things (IoT) sau Internetul obiectelor presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii şi sisteme automate, formând astfel o reţea de obiecte.

Care sunt elementele necesare pentru ca semnalizarea digitală să fuzioneze cu IoT? Un afişaj electronic fiabil necesită un hardware fiabil. Cei de la IoTHub (www.iothub.com) stabilesc 5 referinţe pentru un PC mic, compatibil cu IoT, capabil să atingă obiectivele amintite mai sus:
– dimensiunea mică (un PC micuț poate fi ascuns cu ușurință în spatele unui ecran); – robusteţea (sau rezistenţa; echipamentele comerciale trebuie să reziste la tot felul de situaţii generate de mediu sau alţi factori);
– reţeaua rapidă (introducerea Wi-Fi 6 a fost un mare facilitator al dispozitivelor IoT; Wi-Fi 6 a fost, de asemenea, puternic optimizat pentru a suporta în mod fiabil un număr mult mai mare de dispozitive IoT într-o rețea);
– actualizări automate (din fericire, Chrome OS și sistemele de operare Windows mai recente pot descărca și instala actualizări în mod automat și fac acest lucru în momentele în care clienții nu sunt în preajmă);
– componente rapide (generaţiile recente de componente pentru un PC au fost create plecând de la mobilitate, ca cerinţă de bază; astfel, procesoarele şi memoria sunt mai rapide ca niciodată, consumă mai puţină energie şi emit mai puţină căldură; unitățile rapide au scăzut vertiginos prețul și au înlocuit echivalentele mecanice lente și mai puțin fiabile).

Dorești să afli mai multe despre digital signage şi despre modul în care poţi include semnalizarea digitală în afacerea ta? Te aşteptăm în showroom-ul iTotem să povestim mai multe despre acest subiect şi să alegem soluţia potrivită ţie.

Foto: freepik.com