Scroll to top

Marketing prin digital signage: importanţa personalizării conţinutului


Digital Signage

În mod obişnuit, când ne gândim la digital signage, asociem automat acest concept cu marketingul digital, cu promovarea unui produs/ brand sau mediatizarea unor informaţii prin intermediul unui ecran – de format mare sau mai mic, indoor sau outdoor, cel mai adesea poziţionat în locuri publice, cu trafic. Ne oprim asupra lor sau nu, urmărim conţinutul sau mergem mai departe, cert e că, oricare ar fi reacţia, ne atrag întotdeauna atenţia.

Prima lecţie pe care ar trebui s-o învăţăm din digital signage este următoarea – dacă semnalizarea digitală nu serveşte unui scop foarte clar şi implicit specific, îşi va pierde din calitatea sa de instrument de comunicare sau canal de publicitate.

Un conţinut cu adevărat valoros pentru utilizator este conţinutul care oferă o informaţie valoroasă – iar valoarea, la rândul ei, are gradele sale de percepţie.

Ce înseamnă o informaţie valoroasă
Afişarea orelor de plecare/ sosire, a traseului, a legăturilor, a mesajelor legate de întârzierea unui tren, într-o gară sau o staţie de metrou, pe un panou digital, este un exemplu de informaţie valoroasă pentru utilizator/ călător. O listă cu evenimentele care urmează să aibă loc într-un restaurant, afişată electronic, pe un display poziţionat într-o zonă de interes din incintă este, de asemenea, un alt exemplu de informaţie care contează (includerea serilor de entertainment în strategia de relaţionare cu clientul, de fidelizare a lui, este un bun exemplu de comunicare).

Importanţa stabilirii unei conexiuni cu consumatorul final
Aşa cum reiese din paragraful de mai sus, stabilirea unei conexiuni poate fi, în contextele date, scopul clar şi implicit al marketingului digital (realizat prin afişaj electronic, display-uri şi alte „instrumente“ implicate în digital signage). Fiecare dintre noi este foarte atent atunci când îşi planifică ceva – de la stabilirea unui traseu de călătorie, obiective de bifat, locuri de văzut, până la rezervarea unei mese, într-un restaurant, într-o anumită seară. Căutăm informaţiile clare, nederutante, informaţii care să ne sprijine planurile. Ideea se poate extinde şi la semnalizarea digitală. Cu cât conţinutul este mai nişat/ personalizat sau mai coerent exprimat (prin cuvinte cheie, care să „atingă“ exact ce ne dorim, la momentul potrivit), cu atât şansele de succes sunt mai mari. Un display custom poziţionat în zona geamurilor poate indica prezenţa unui restaurant, să spunem; este atrăgător prin luminozitate şi imaginile apetisante din meniu. Însă când ecranul afişează o promoţie sau un happy hour (pentru o băutură de sezon), într-un mod dinamic şi atrăgător, înseamnă că marketingul digital şi-a înţeles scopul, şi-a personalizat conţinutul şi a stabilit, în consecinţă, o conexiune cu consumatorul.

Foto: www.freepik.com