Scroll to top

Noutăţi din digital signage: ce se întâmplă în Retail Media şi ce sunt display-urile E-ink


Digital Signage

Ultimele noutăţi din domeniul semnalizării digitale conturează o lume nouă, în care soluţiile digitale sunt din ce în ce mai integrate, iar inteligenţa artificială pregăteşte experienţe super personalizate.

Piaţa de retail media se detaşează la capitolul investiţiilor în soluţii de digital signage
Retail Media include, printre tehnicile obişnuite, publicitatea din magazine, publicitatea online, cardurile de fidelitate, cupoane, vouchere. „Rețelele de Retail Media conectează retailerii cu advertiserii și consumatorii, utilizând canalele proprii: site-uri, aplicații, emailuri, afișaj in-store –  unde sunt livrate reclame personalizate către categorii foarte relevante de clienți, la momentul oportun“ – explică Footprints AI pentru www.iqads.ro.

Retail Media şi Digital Signage
Semnalizarea digitală pare să fie marea miză a celor mai importante companii de retail. Unicitatea ei este dată (printre altele) de faptul că poate furniza informaţii relevante despre şi către clienţi, scopul fiind îmbunătăţirea experienţei generale. Or, pentru a îmbunătăţi experienţa cumpărăturilor, este nevoie de o bună înţelegere şi cunoaştere a intereselor şi profilului clientului. Retail Media devine sinonim cu shopping-ul personalizat. Cu soluţii din ce în ce mai integrate, cu evoluţia spectaculoasă a inteligenţei artificiale, se conturează o lume cu totul nouă, în care cuvintele-cheie sunt experienţa personalizată.

Noul dispozitiv Market•r serveşte cu succes intereselor Retail Media prin funcţiile pe care le are
Market•r este un promoter digital destinat comunicării la raft, adaptabil însă și la alte tipuri de spații. Interacționând cu el, utilizatorul este stimulat să afle mai multe detalii despre produsul afișat pe ecran. Din perspectiva oamenilor de afaceri, device-ul nu doar sprijină, ci și inspiră campaniile de marketing. Spre exemplu, camera video cu care este prevăzut dispozitivul, dar și prezența inteligenței artificiale, ajută la aflarea cu precizie a profilului audienței. Modulul video scanează permanent traficul din proximitate și generează un raport detaliat în care fiecare față identificată este catalogată în funcție de vârstă, sex, emoție. Segmentarea publicului-țintă este un pas important pentru personalizarea conținutului în campaniile în curs sau în cele viitoare. Mai mult, se pot furniza şi date privind timpul – care este momentul zilei cu trafic mai intens sau mai redus în zona în care este implementat device-ul.

Display-urile cu tehnologie E-ink – ce sunt şi ce rol au în dinamica soluţiilor de digital signage?
Tehnologia E-ink nu reprezintă o noutate, ea a fost folosită la cărţile în format electronic, după care la smartphone-uri. E-ink sau cerneala electronică imită aspectul cernelii pe hârtie şi, spre deosebire de ecranele LCD sau LED-urile tradiţionale, în cazul afişajelor de acest tip nu se emite lumină, ci se bazează pe lumina ambientală pentru a face vizibil textul ori imaginile. Efectele imediate sunt în principal două: citire mai naturală şi, automat, mai confortabilă şi consum redus de energie. Extinzând efectul în contextul semnalizării digitale, tehnologia E-ink permite o lizibilitatea excelentă în diferite condiții de iluminare (avantaj suprem pentru display-urile outdoor). Mai mult, tehnologia E-ink se poate combina şi cu ecranele tactile, fapt ce duce la îmbunătăţirea experienţei interactive.

Referinţe: „Retail media: The 3rd and biggest wave of digital advertising“ (www.digitalsignagetoday.com); „The Role of E-Ink Displays in the Evolution of Digital Signage“ (www.citylife.capetown); „Footprints AI: piața de Retail Media din România va crește cu 35% în 2023“ (www.iqads.ro)

Foto: freepik.com