Anul 2020 a pus presiune pe numeroase domenii de activitate, impunând nevoia de reinventare şi adaptare la contextul pandemiei. Nu a făcut excepţie nici industria digital signage. Cum a luat amploare tehnologia touchless în ultimul an şi în ce sectoare a fost implementată?
Chiar dacă pe teritoriul României subiectul nu este unul familiar, tehnologia touchless integrată soluţiilor de digital signage reconfigurează întreaga industrie şi, mai mult de atât, reprezintă o variantă inteligentă, care îi ajută atât pe furnizorii de servicii, cât şi pe clienţi.
De la controlul bazat pe gesturi fără atingere până la keyboard-uri virtuale, aceste soluţii individuale au venit în ajutorul retailer-ilor, muzeelor, dar şi altor tipuri de afaceri pentru a se adapta la restricţiile impuse de pandemie. Controlul bazat pe gesturi presupune abilitatea de a recunoaşte şi interpreta mişcările corpului uman cu scopul de a interacţiona şi de a controla sistemul unui calculator fără a fi implicat contactul fizic direct. Tastaturile virtuale sunt componente software care permit introducerea caracterelor fără a necesita tastele fizice – interacţiunea cu o astfel de tastatură are loc în special printr-o interfaţă cu ecran tactil, dar şi într-o formă diferită, în realitatea virtuală sau augmentată.
Cererea pentru display-uri interactive touchless a început să crească încă de la începuturile pandemiei, şi, dată fiind eficienţa lor, nu este de mirare că în 2021 continuă să fie pe un trend ascendent. Să luăm un exemplu: Galeriile din Reagan Ranch Center (Santa Barbara, America) s-au pliat imediat pe noile tendinţe şi au pus în aplicare această tehnologie. Odată scanat codul QR, utilizatorul poate face click, poate trage, derula şi efectua acţiuni multi-touch pentru a interacţiona cu ecranul tactil fără a-l atinge. Numeroase săli de conferinţă, muzee şi parcuri tematice, tot din afara teritoriului României, au lăudat şi ele invenţia. Feedback-ul clienţilor a fost, de asemenea, pozitiv.
Tehnologia touchless se poate extinde la mai multe tipuri de soluţii, care pot varia de la senzori simpli de proximitate până la instrumente mai complexe (recunoaşterea facială, senzori de mişcare, butoane LED fără atingere cu infraroșu). „Există soluţii touchless care îţi permit să foloseşti propriul telefon mobil pentru a controla în siguranţă un display digital interactiv “, precizează, pentru digitalsignagetoday.com, Lisa Schneider, vicepreşedinte al departamentului de vânzări şi marketing al Videotel Digital,. Aceştia din urmă mai dau ca exemplu Birch Aquarium din cadrul Institutului de oceanografie din San Diego, unde s-a folosit controlul bazat pe gesturi pentru a crea o carte digitală pe care vizitatorii o pot răsfoi fără a atinge nici un hardware.
Cât priveşte mediile în care tehnologia touchless poate fi implementată, ele variază de la muzee, fast fooduri, HoReCa, până la spitale, farmacii, aeroporturi, mall-uri etc. Importantă este însă şi deschiderea faţă de acest tip de soluţie. Pentru consumatori, însă, este, mai mult ca sigur, un mod safe de a interacţiona cu informaţiile furnizate prin conţinutul media, oricare ar fi natura lor.
Specialiştii şi pasionaţii de noile trenduri din sfera tehnologiei mizează pe prezenţa crescândă în spaţiul public şi nu numai, al ecranelor touchless, definind anul 2021 ca un an reper în ceea ce priveşte dominaţia lor pe piaţa digital signage.
Foto deschidere: ESI Design – esidesign.com
Referinţă articol: digitalsignagetoday.com