Scroll to top

Potenţialul companiilor de publicitate outdoor se reconfigurează


Digital Signage

Un studiu realizat recent de Billups Inc, o companie de tehnologie publicitară care oferă servicii pentru piaţa OOH & DOOH, subliniază felul în care campaniile OOH* (out of home advertising) s-ar putea adapta „noilor“ tendinţe ale consumatorilor.

Dacă timpul petrecut în oraş s-a redus dramatic, din cauza epidemiei de coronavirus – nu mai mergem în malluri, la cinema sau teatru, în parcuri sau hipermarketuri – nu se poate spune acelaşi lucru despre timpul petrecut în magazinele/ supermarketurile din apropierea casei. Să luăm un exemplu: datorită mobilităţii de mişcare, înainte de izbucnirea crizei create de coronavirus, alegeam să ne aprovizionăm din locuri mai depărtate de casă; acum, în schimb, suntem obligaţi să restrângem spaţiul de ieşire şi să ne limităm la magazinele din vecinătatea locuinţelor. Însă magazinele din vecinătatea locuinţelor nu sunt singurele „avantajate“. Pentru că activităţile recreative outdoor s-au restricţionat, nevoia de a consuma s-a limitat la necesităţile imediate, de primă importanţă.

Studiul realizat de Billups Inc, în America, a constatat că, în ultima perioadă, prezenţa consumatorilor în aeroporturi s-a redus cu 75%, în centre de recreere cu 66%, în restaurante cu 56%, în cinematografe cu 90%, iar în mall-uri cu 79%. Cu toate acestea, s-a observat o creştere de 16% a prezenţei consumatorilor în supermarketuri, 11% în staţii de benzină şi 4% în magazinele din zonă. În același timp, expunerea OOH în zonele locale s-a mărit semnificativ. De exemplu: bulevardul Los Feliz din Los Angeles a înregistrat o creștere de 84% a expunerii OOH, depășind astfel mult mai cunoscutul Bulevard Sunset.

Iată care este şi opinia lui David Krupp, CEO-ul companiei menţionate mai sus: „Concluziile studiului indică faptul că există oportunităţi pentru branduri de a capta atenţia consumatorilor prin concentrarea eforturilor în comunităţile locale, prin transmiterea de mesaje empatice şi responsabile“. Acelaşi David Krupp mai precizează: „Cred cu tărie că există oportunități pentru agenții de publicitate concentrați pe termen lung de a profita de spațiul din afara casei, deoarece disponibilitatea crește, iar prețul scade pe fondul modificărilor cererii“.
Cu alte cuvinte, este vorba despre a reconsidera spaţiul în sine şi de a-l face, în acelaşi timp, mai prietenos prin mesajele furnizate prin tehnologia digital signage. Punctele cel mai des vizitate în prezent de către consumatori ar trebui să nu fie asociate neapărat cu ideea supravieţuirii. Mai mult, dat fiind contextul apăsător, campaniile publicitare au ocazia să vină cu idei creative care să aibă în vedere şi conceptul de relaxare şi încurajare a clientului.

*Out of home advertising (publicitatea din afara casei)