Scroll to top

Primul muzeu de artă digitală din lume: experienţă peste limite


Digital Signage

TeamLab Borderless din Tokyo este considerat primul muzeu de artă digitală din lume. Din conceptul tradiţional de muzeu, noul spaţiu pare să fi păstrat un singur lucru: pasiunea pentru artă. În rest, totul este regândit la noi dimensiuni, iar asta se datorează tehnologiei digitale şi, bineînţeles, echipei implicate în proiect.

Arta nu are graniţe, iar graniţele nu ar trebui să existe nici între oameni şi artă. În acest spaţiu complex de expoziţie tridimensională, din Tokyo, indiciile, semnele de ghidare a vizitatorilor lipsesc, aşa că privitorilor nu le rămâne decât să se „piardă“ şi să exploreze cu toate simţurile pădurile mistice din interior, spectaculos imaginate de artişti originali şi puse în scenă prin tehnologia digitală.

Experienţa, în „Borderless“, este multiplă: în timp ce vizitatorii văd expoziţia, devin, la rândul lor, creatori şi, împreună cu alţii, sunt capabili să producă noi spectacole vizuale. Cu alte cuvinte, imersiunea este completată de interacţiune (datorită tehnologiei interactive).

Spaţiul se întinde pe 10.000 de metri pătraţi şi este împărţit în cinci universuri majore („universuri“, pentru că nu sunt nişte banale încăperi, digitalul le transformă efectiv în spectacole vizuale), fiecare dintre ele având de la una până la şapte opere de artă. Conţinutul expoziţiei este extrem de variat, permiţând o experienţă bogată. E uşor şi în acelaşi timp tentant să te „pierzi“ într-o lume fantastică aşa cum e cea de la „Borderless“, iar cei care au vizitat deja acest loc recomandă celor interesaţi să vină aici, să petreacă cel puţin două ore. Datorită caracterului interactiv şi uşurinţei cu care poate fi accesată, expoziţia este recomandată şi copiilor.

Borderless, în 7 puncte: de la echipă, până la tehnologia folosită:

  1. expoziţia conţine 30 de lucrări de artă exprimate prin lumini (display-uri, suprafeţe din materiale speciale, ecrane uriaşe);
  2. expoziţia a fost creată având în minte modelul Instagram, prin urmare, „Borderless“ a înregistrat de la bun început un succes masiv printre instagrammeri (comunicarea cu reţelele de socializare este esenţială în reuşita semnalizării digitale);
  3. echipa implicată în proiect este compusă din animatori, programatori, arhitecţi, matematicieni şi designeri;
  4. sunt utilizate peste 500 de calculatoare performante şi 470 de proiectoare;
  5. fiecare lucrare de artă interacţionează şi o influenţează pe/ comunică cu cealaltă;
  6. conţinutul include imagini fluide cu flori, fluturi şi alte scene din natură şi este proiectat pe toată suprafaţa, inclusiv pe podele;
  7. spectatorului îi este provocată puterea de recunoaştere spaţială, prin sarcini de la simple la complexe, fiindu-i astfel stimulat hipocampul (cu rol esenţial în memoria spaţială).

Exemplu de instalaţie digitală care implică participare din partea vizitatorilor: În „Sketch Aquarium“, una dintre încăperile din „Borderless“, participanţii colorează pe hârtii, la liberă alegere, peşti. După ce au terminat desenul, hârtia este scanată, iar peştele respectiv apare pe un ecran uriaş, lăsând impresia că se află într-un acvariu. Mai mult, sunt „impregnaţi“ cu viaţă şi par să înoate. Dacă cineva încearcă să atingă un peşte, acesta se va îndepărta. Participantul va avea parte de o altă surpriză când va pune în mişcare punga cu mâncare pentru peşti.

Însă tehnologia digitală este versatilă şi se poate aplica la spaţii dintre cele mai diverse, cu scopuri diferite – bănci, farmacii, magazine, restaurante, universităţi, librării etc. Dacă doreşti să optimizezi imaginea afacerii tale şi să menţii viu interesul clienţilor, dar să atragi şi clienţi noi, apelând la tehnologia digitală, te aşteptăm în showroom-ul iTotem pentru o consultaţie gratuită!

Referinţe: thewholeworldisaplayground.com / livejapan.com / borderless.teamlab.art (pagina oficială)

Foto: borderless.teamlab.art