Afişajul electronic de la metrou este un mijloc extrem de util de a informa călătorii. La noi, însă, informaţiile de interes sunt prezentate static – în trenuri există, de exemplu, hărţi ale metroului, cu denumirile staţiilor sau panouri laminate din interior cu ruta respectivă.
În staţii, display-urile afişează, în principal, orele de sosire, plecare şi direcţia. Există şi ecranele care rulează conţinut de divertisment, însă niciodată nu e târziu pentru o îmbunătăţire a afişajului electronic, în special în interiorul trenurilor.
Semnalizarea digitală din metrouri poate avea un conţinut mult mai bogat, cu informaţii mai complexe: afişarea rutei curente a trenului, ora de plecare a primului şi a ultimului tren, direcţia de mers, intrarea şi ieşirea din staţie, numele staţiilor. Forma de prezentare dinamică le face mai atrăgătoare, captând cu mai mult succes atenţia călătorilor. Care sunt principalele caracteristici ale ecranelor de ghidaj pentru metrou?
Principalele trei caracteristici ale ecranelor de ghidaj pentru metrou sunt rezistenţa la vibraţii, rezistenţa la praf şi rezistenţa la explozii. Pentru disiparea căldurii, de exemplu, sistemele cu care sunt prevăzute implementează un mod de răcire fără ventilator, special concepute pentru mediile (foarte) închise, asigurând astfel funcţionarea normală şi evitarea supraîncălzirii.
O altă caracteristică a ecranelor de ghidaj este fiabilitatea – capacitatea unui sistem tehnic de a funcţiona fără defecţiuni într-un interval de timp şi în condiţii date. Componentele circuitului şi îndoirea mecanică a plăcii de circuit sunt trecute printr-un tratament special, astfel încât sistemul să asigure rezistenţă în caz de vibraţii puternice.
Pentru că sistemul de funcţionare al ecranelor are în vedere şi factorii sursei de alimentare, instabile atunci când trenul porneşte şi accelerează, acesta adoptă o gamă variată de toleranţă la tensiune şi o bună protecţie a sursei de alimentare. Sistemul poate funcţiona normal sub presiune foarte scăzută şi se poate decomprima sub presiunea foarte înaltă. Se adaptează, cu alte cuvinte, forţei tensiunii.
Transmisia semnalului diferenţial – pentru mediile electromagnetice complexe şi transmisia pe distanţe lungi a locomotivelor, sistemul efectuează o procesare diferenţială în cazul emisiilor slabe, astfel încât semnalului audio-video să nu-i fie afectată calitatea.
Ecranele de ghidaj pentru metrou sunt, în concluzie, o investiţie necesară, care va fi apreciată de călători pentru că scopul lor este, în primul rând, de a-i ajuta cu informaţii utile, oferindu-le astfel un confort psihic.