Semnalizarea digitală joacă un rol important în procesul de informare al cumpărătorilor. Afişarea produselor aflate la reducere, a noutăţilor, a ofertelor, a conţinutului publicitar sau a mesajelor de întâmpinare se face ţinând cont de mai multe criterii. Iată, concret, câteva sugestii de implementare a soluţiilor de digital signage în magazinele alimentare şi supermarketuri:
Conţinut care să evidenţieze produsele noi sau ofertele pe timp limitat. Cum se poate pune în practică această idee? Prin amplasarea display-urilor în puncte cheie dintr-o anumită zonă. Un exemplu ar fi departamentul fructe-legume dintr-un magazin alimentar/ supermarket sau în, general, departamentele cu produse proaspete, care se pretează la astfel de oferte (dată fiind garanţia redusă) şi care sunt printre cele mai căutate. Conţinutul de pe ecrane poate fi actualizat zilnic sau săptămânal, în funcţie de marfa expusă şi de promoţiile/ ofertele aferente.
Conţinutul publicitar, adaptat la sezon. Suntem interesaţi cu toţii de noile produse, dar mai ales, de felul în care ne pot ajuta aceste produse. Punerea lor în valoare în funcţie de anotimp este o idee bună pentru a creşte şansa de a intra pe lista de cumpărături. Exemplu: ofertele din preajma Crăciunului sau a altor sărbători din an pot au o şansă crescută de a atrage atenţia dacă sunt incluse în afişajul electronic, de pe display-uri, la intrarea în magazine sau zona vitrinelor stradale. Avantajul digital signage-ului este că acest conţinut poate fi programat, atunci când este pus la punct din timp şi, în special, actualizat în cazul în care intervin modificări. Iat toate acestea se pot realiza de la distanţă.
Display-uri amplasate în zona caselor self-check. Casele self-check sunt, fără doar şi poate, una dintre cele mai practice invenţii privind scurtarea timpului petrecut la cozile formate la casele cu casieri. Nu mai aştepţi ca persoanele din faţă să numere bonurile, să caute mărunt în portofel, să aştepte confirmarea de preţ a unui produs (se poate întâmpla ca preţul afişat să difere de cel real) ori să stea pe loc pentru că nu merge cardul. Casele self-check sau plata fără casier sunt din ce în ce mai prezente în supermarketuri. Dacă la început erau privite cu reticenţă, acum, se formează cozi în dreptul lor. Prin urmare, amplasarea de display-uri în aceste zone poate fi o idee de a achiziţiona noi produse sau un motiv de a reveni în magazin; pe de altă parte, conţinutul cu divertisment valorifică timpul clientului şi face aşteptarea mai relaxantă.
Conţinut de tip wayfinding pentru direcţionarea clienţilor. Când mergem des la un anumit magazin, îi cunoaştem şi structura – avem întipărită în minte o hartă, prin urmare, ştim exact de unde să luăm produsul dorit. Se întâmplă, însă, de multe ori ca produsele să fie mutate, în ideea unui refresh sau a îmbunătăţirii design-ului. Oricare ar fi situaţia, conţinutul de tip wayfinding reprezintă o soluţie mai mult decât utilă: ne direcţionează spre locul/ departamentul/ raftul dorit. Display-urile cu un astfel de conţinut trebuie plasate cât mai vizibil – un exemplu ar fi în mijlocul culoarelor, în partea de sus, spre tavan, sau chiar la intrare, cu posibilitatea interacţiunii – scrii locul unde vrei să ajungi şi ţi se afişează drumul cel mai scurt. Sunt ideale în spaţiile generoase, mari.
Mesaje de bun venit (şi nu numai) afişate pe videowalluri. Videowallurile încep să facă partea din identitatea de brand a marilor magazine. Tocmai pentru că pot fi simple sau complexe, ele se integrează frumos în tot felul de spaţii. Dat fiind efectul spectaculos al unui videowall, afişarea mesajelor de bun venit atrage atenţia şi, în acelaşi timp, simpatia clienţilor. Conţinutul poate varia, desigur, însă e important modul în care este întâmpinat clientul într-un magazin, detaliu asupra căruia nu se pune suficient accent. Aflaţi mai multe amănunte despre videowalluri şi alte soluţii de digital signage în articolul „Display-uri stretched, videowalluri, ecrane LED – tot ce trebuie să ştii despre ele şi cum pot fi integrate într-un spaţiu“!
Meniuri digitale în zona cu mâncare gătită din supermarketuri. Programarea meniului (în funcţie de momentul zilei), afişarea meniului, a preţurilor, a ingredientelor – iată un alt exemplu de conţinut dinamic pretabil pentru zona cu mâncare gătită din supermarketuri. Prezenţa panourilor digitale nu doar reconfigurează spaţiul, ci pune în valoarea utilitatea display-urilor – livrarea de informaţii şi mesaje de interes într-un format dinamic, de impact.