Scroll to top

Tehnologia MicroLed ar putea înlocui curând tehnologia OLED


Digital Signage

Tehnologia MicroLed a stârnit entuziasm încă din 2018, când compania Samsung a prezentat „The Wall“, un televizor impresionant prin dimensiunea ecranului, cu o diagonală de 146 inci (3,7 m).

În următorul an, diagonala a crescut la 219 inci (5,5 m), iar anul acesta, la CES (Consumer Electronics Show, cel mai mare târg din sectorul tech), audienţa a fost pur şi simplu fascinată de noul model, cu o diagonală de 292 inci (7,4 m). Scopul „reprezentaţiei“ a fost de a demonstra capacităţile tehnologiei MicroLED, care foloseşte milioane de LED-uri minuscule pentru a perfecţiona avantajele tehnologiei OLED (negru mai negru, contraste mai puternice) fără, însă, limitările acesteia (un ecran OLED are dezavantajul arderii pixelilor după o folosire îndelungată).

Diferența, în acest an, nu este dată doar de numărul mai mare de inci al diagonalei ecranului. Samsung spune acum că este pregătit să producă la scară largă ecrane MicroLED de până la 150 inci, ceea ce înseamnă că ar deschide piața de consum pentru display-urile de acest tip. Aşadar, ce face ca tehnologia MicroLed să fie atât de specială?

Chiar dacă îşi propune să înlocuiască tehnologia OLED, acest lucru nu se va întâmpla foarte rapid. Cel mai probabil, microLED-urile vor rescrie istoria OLED-urilor: primele prototipuri de ecrane OLED au apărut în anii ‘80-’90 şi, fiind, îndeajuns de perfecţionate, Nokia şi Samsung au lansat în 2008 telefoanele cu ecrane OLED. Cu toate astea, azi, majoritatea display-urilor, de la televizoare, la laptopuri şi de la tablete la telefoane, folosesc tehnologia LED în locul celei OLED. Prin urmare, nu este extrem de populară, pentru că nu şi-o permite oricine. În altă ordine de idei, nici microLED-urile nu vor fi foarte accesibile. E-adevărat că Samsung le-a creat, dar, pentru moment, nu sunt singurii de pe piaţă: LG lucrează, de asemenea, la tehnologia MicroLED, iar gigantul TCL a avut la stand, cu ocazia CES, un TV cu ecran microLED.

Tehnologia s-ar putea aplica chiar şi la ecranele de dimensiuni mai mici, cum ar fi cele ale ceasurilor – Apple, de exemplu, foloseşte display-uri OLED pentru Iphone-uri şi ceasuri, însă dezvoltă în acelaşi timp propria tehnologie MicroLED pentru display-urile folosite la dispozitive mobile, începând cu ceasurile. De ce acest interes pentru MicroLED? În primul rând pentru că are potenţialul de a reda aceleaşi niveluri de negru perfect ca tehnologia OLED, fără pericolul de ardere a pixelilor. Oferă o luminozitate mai mare, o cromatică mai expresivă şi nu are probleme legat de uniformitate şi unghiul de vizualizare (ca la LCD). În prezent, „problema“ tehnologiei MicroLED stă în manufacturarea ei – display-urile MicroLED sunt mai dificil de produs comparativ cu cele OLED.

Aşa cum sugerează şi numele, microLED-urile sunt făcute din milioane de led-uri minuscule. Oricât de banal ar suna asta, în realitate lucrurile sunt mai complicate decât par: atunci când micşorezi led-urile, cantitatea totală de lumină pe care o produc scade. Aşadar, fie le faci mai puternice, fie le creşti eficienţa, fie amândouă. Numai că, în cazul în care le faci mai puternice, apar noi probleme: TV-ul va avea nevoie de mai multă electricitate şi, în consecinţă, va emana mai multă căldură. Reducerea decalajului dintre pixeli este o altă provocare uriaşă. Pitch-ul la un display cu LED-uri defineşte distanţa dintre pixeli, exprimată în milimetri. Dacă nu poţi reduce dimensiunea pitch-ului, există o limită legat de cât de mic poate fi un TV microLED. De unde şi cât de impresionante sunt displayurile microLED ale TV-urilor mai mici marca Samsung. Bineînţeles, televizoarele uriaşe, cât un perete, sunt spectaculoase, însă, realist vorbind, câtă lume şi le-ar permite? Dacă producătorii îşi doresc profit, atunci soluţia este să vândă produse cu aceeaşi tehnologie, însă la dimensiuni mai mici. Şi nu în ultimul rând, mai este un aspect: costurile. Atât timp cât ai nevoie de LED-uri roşii, verzi şi albastre pentru fiecare pixel, asta înseamnă milioane de LED-uri, mii dintre ele fiind grupate în module, mai multe module alcătuind un ecran. Acestea ar fi, în linii mari, provocările pe care tehnologia microLED le aduce.
Cert e că este un semnal puternic despre cum evoluează display-urile. Cele mai mari companii din domeniul tehnologiei au adoptat deja ideea, indiferent de costuri şi de provocări.

Referinţă: wordtext.com.ph