„Lumina Ta – Securitatea Noastră“ este numele proiectului inițiat și pus în practică în Polonia, pentru o mai bună adaptare la condițiile meteo nefavorabile care amenință siguranța rutieră. Proiectul a fost posibil datorită colaborării dintre Screen Network și Poliția locală și are la bază utilizarea AI (inteligența artificială) și Computer Vision.
Computer Vision se înscrie în marele domeniu al științei calculatoarelor și tratează modul în care calculatoarele pot fi făcute pentru a obține o înțelegere cât mai fidelă din imagini sau videoclipuri digitale. Cu alte cuvinte, scopul este vizualizarea, identificarea și procesarea imaginilor în același mod în care o face vederea umană. Un fel de vedere artificială, non-umană, obținută prin mijloace tehnice. Pare o misiune dificilă, însă Computer Vision face progrese uriașe în autoturisme, robotică, dar și în diferite aplicații de corectare a fotografiilor. Rezultatul este degrevarea angajaților de necesitatea verificărilor vizuale, eliminarea efectelor cauzate de oboseala operatorilor umani, creșterea eficienței și scăderea costurilor.
„Lumina farurilor joacă un rol important în traficul rutier. Dacă nu este eficientă în condiții meteorologice nefavorabile, probabilitatea accidentelor crește. Farurile eficiente, reglate corect, permit șoferului să observe din timp un obstacol sau un pieton“, precizează Radosław Kobryś, inspector adjunct al Biroului de trafic rutier din Polonia. După succesul unei campanii similare, care a inclus plasarea a 20.000 de ecrane în mediile Digital Out of Home (DOOH), în toată țara, Poliția din Polonia a decis să extindă mesajele printr-un proiect special, folosind o perdea de LED-uri de 165 de metri, amplasată pe fațada mall-ului „Plac Unii“ din Polonia, Este vorba de proiectul „Lumina Ta – Securitatea Noastră“.
Această perdea LED specială este echipată cu senzori și programe software bazate pe inteligența artificială, concepute pentru a recunoaște mașinile cu marcă înregistrată de la 200 de metri distanță. Software-ul a fost furnizat de compania Veturai, experți în soluții de Computer Vision, iar ecranul este capabil să identifice vehiculele de la 200 de metri distanță. Cu toate acestea, din motive de siguranță, direcționarea se limita la acei șoferi care s-au oprit la o lumină roșie din fața ecranului. Dacă, de exemplu, au uitat să aprindă farurile sau nu știau de o defecțiune apărută pe traseu, perdeaua LED i-a atenționat printr-un un mesaj de avertizare personalizat.
După ce a fost pus în funcțiune, sistemul a fost capabil să identifice marca și modelul a aproximativ 40 tipuri de mașini, în 8 culori diferite, cu o acuratețe de peste 90%. Pentru a asigura confidențialitatea, plăcile de înmatriculare și alte elemente de identificare au fost blurate.
Prezentare video
Referințe: digitalsignageconnection.com, ro.sciencewal.com, wikipedia.org