Scroll to top

Trenduri noi în digital signage: Metavers, o tendință pe val


Digital Signage

În general, trendurile inițiate în trecutul recent în semnalizarea digitală continuă să fie prezente și în 2022. În vizor este, în continuare, îmbunătățirea experienței clienților prin: utilizarea tehnologiilor inteligente și interactive, introducerea ecranelor tactile, folosirea codurilor QR și a nenumăratelor aplicații și, ca noutate absolută, includerea platformei metavers în digital signage.

Ce este Metavers? Când a început să fie popularizat conceptul, în 2021, Metaversul a stârnit reacții diferite. Dacă unii l-au descris ca pe o variantă updatată a realității virtuale, alții l-au apreciat ca fiind de fapt viitorul internetului, noul format al rețelei care interconectează date și informații din diverse domenii, făcând posibilă comunicarea între cele mai îndepărtate zone ale lumii. „Spre deosebire de realitatea virtuală din prezent, folosită în cea mai mare parte pentru jocuri, această lume virtuală ar putea fi utilizată practic pentru orice – muncă, joacă, concerte, excursii – sau doar pentru socializare“ – aflăm din informațiile publicate pe digi24.ro. Ca și în cazul realității virtuale, conectarea la acest univers se face prin ochelari VR, urmând ca astfel să pășim într-o lume care unește tot felul de medii digitale.

Cine a investit deja? Metaversul este unul dintre cele mai noi trenduri popularizate de către Meta, un brand important de social media, care a investit, încă de la început, în Oculus, un producător de căști pentru realitatea virtuală. Cel mai probabil, și alte rețele de socializare sau tehnologii vor include în viitorul apropiat Metaversul. Fortnite, de exemplu, a pregătit deja un buget de un miliard de dolari pentru a investi în acest sens. Creat în 2017 de compania Epic Games din Carolina de Nord, Fortnite este un joc extrem de popular în industria de gaming.

Cum va „colabora“ însă Metaversul cu semnalizarea digitală? Matthias Woggon, CEO și Co-founder al eyefactive GmbH, apreciază pentru Forbes că în mod clar varianta îmbunătățită a realității virtuale va avea un impact și asupra semnalizării digitale, pentru că va fi o parte importantă din viitoarea economie digitală, iar conținutul utilizat în rețelele de digital signage pentru a promova servicii și produse va juca un rol important în acest sens. Specialistul precizează însă un detaliu și mai important: ceea ce contează cu adevărat este deschiderea sau nu față de aceste noi tendințe, față de ideea de a teleporta afacerea în metavers atunci când va fi timpul.